"PLANIRAJTE SVOJE FINANSIJE KAO DIJETU KOJU ĆETE PRIMENJIVATI CEO ŽIVOT" Stručnjak poručio: Ako znate ovo, kontrolišete budućnost
Foto: Shutterstock, Kurir Televizija

inflacija

"PLANIRAJTE SVOJE FINANSIJE KAO DIJETU KOJU ĆETE PRIMENJIVATI CEO ŽIVOT" Stručnjak poručio: Ako znate ovo, kontrolišete budućnost

Novčanik -

"

Međugodišnja inflacija je na opadajućoj putanji – krajem jula je bila 12,5 odsto, što je za 3,7 odsto manje nego u martu kada je dostigla rekordnih 16,2 odsto.

Nemačka, Inflacija
foto: Shutterstock

Kako je istakla guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, usporavanje inflacije rezultat je ne samo pada svetskih cena energenata i hrane već i preduzetih mera monetarne politike

Dušan Uzelac, portal Kamatica gostovao je u jutarnjem programu Redakcija povodom pozitivnih vesti iz Narodne banke Srbije: inflacija se smanjuje, ali cene ostaju iste.

Dušan Uzelac
foto: Kurir tv

On je razgovor započeo rečenicom:

- Plate nisu pratile rast cena. zato što zarada nije pratila ono što je potrošilo tu platu, tako da zaradite više, ne volim kad kažem trošim više nego što imam, to su amnestije da se ne bavimo našim finansijama. Sve što danas uradite to će se za šest meseci reflektovati. Ne možemo danas za sutra - kazao je Uzelac.

Ono što je cilj finansijske edukacije, je promena finansijskih navika i razmišljanja i kako Uzelac kaže - nema veze sa brojkama.

- Kao i dijeta vama nije cilj da dođete do kratkoročnih rezultata, ali je daleko vrednije da nađete kontrolu nad svojom ishranom za ceo život - pojasnio je Uzelac.

Na pitanje kako se nositi s ovim izazovima, Uzelac je naglasio da je ključno zarađivati više i pametno trošiti.

- Imate dve osnovne opcije: ili povećavate prihode ili smanjujete troškove. Sve ostalo su varijacije ovih strategija koje mogu da pomognu u očuvanju finansijske stabilnosti - istakao je Uzelac.

08:44

PLANIRAJTE SVOJE FINANSIJE KAO DIJETU KOJU ĆETE PRIMENJIVATI CEO ŽIVOT Stručnjak poručio: Ako znate ovo kontrolišete budućnost

Na temu zaduživanja i kreditiranja, Uzelac je bio jasan:

- Zaduživanje nije nužno loše, ali morate promeniti svoje finansijske navike i uskladiti ih sa otplatom kredita. Inače, rizikujete da upadnete u zamku stalnog zaduživanja - upozorio je Uzelac.

Na pitanje voditeljke kako se nositi s mogućim poskupljenjima, Uzelac je podelio svoje mišljenje.

- Sve se svodi na planiranje i finansijsku svestranost. Ako unapred predvidite da će se cene povećavati, možete se prilagoditi toj situaciji. Važno je osmisliti strategiju kako ćete upravljati svojim finansijama - zaključio je Uzelac.

U trenutnoj ekonomskoj klimi, Uzelac je pozvao na osvešćivanje i promenu finansijskih navika kako bi se prevazišli izazovi inflacije i promenljivih cena.

Njegova poruka glasi:

- Planirajte, zarađujte više i pametno trošite kako biste održali finansijsku stabilnost u budućnosti - poručio je Uzelac.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

00:43

U MINHENU RADE DODATNE POSLOVE DA BI PREHRANILI PORODICE! Kapor otkrila kakva je situacija u Nemačkoj: INFLACIJA SE PRIMEĆUJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track