NOVI PRISTUP EUROSTATA PRAĆENJU CENA HRANE: Mahmud Bušatlija pohvalio uvođenje nove kategorije praćenja, pa IZRAZIO ZABRINUTOST
Mahmud Bušatlija, Foto: Stock, Kurir TV

visoke cene hrane:

NOVI PRISTUP EUROSTATA PRAĆENJU CENA HRANE: Mahmud Bušatlija pohvalio uvođenje nove kategorije praćenja, pa IZRAZIO ZABRINUTOST

Biznis -

Srbija je, prema najnovijem istraživanju Eurostata, treća u Evropi po rastu cene hrane. Takozvana inflacija hrane za jun mesec viša je samo u Turskoj i u Crnoj Gori.

Ovo se umnogome razlikuje od opšte inflacije, jer su podaci dobijeni praćenjem isključivo cena namirnica koje se svakodnevno koriste i ta inflacija u junu je iznosila čak 23%.

U emisiji Puls Srbije sa voditeljima programa razgovarao je Mahmud Bušatlija, savetnik za investicije i razvoj.

Mahmud Bušaltija
foto: Kurir tv

Govoreći o nedavno uvedenoj kategoriji praćenja cenovnih promena hrane od strane Eurostata, Bušatlija je naglasio da su cene hrane na alarmantno visokom nivou.

- Da, cene hrane su mnogo visoke. Jesu, pa jesu. I ranije smo razgovarali o tome, ali u kontekstu te generalne inflacije. Međutim, sada imamo i podatke Eurostata - istakao je Bušatlija.

Ovaj novi pristup praćenju cena hrane od strane Eurostata, koji obuhvata veliki broj artikala, omogućava mnogo preciznije procene inflacije hrane u odnosu na opštu inflaciju koja uključuje samo određene prehrambene proizvode.

Bušatlija je pohvalio uvođenje ove nove kategorije praćenja i naglasio da nam pruža jasniju sliku o izazovima s kojima se suočavamo i izrazio zabrinutost zbog prisutnosti velikog broja uvezenih artikala na domaćem tržištu.

- Tradicionalno proizvedeni prehrambeni proizvodi, koji su nekad bili poznati po kvalitetu, sada su zamenjeni plastificiranim proizvodima iz uvoza. Kao na primer, paradajz koji se ranije mogao naći na pijacama s odličnim ukusom, ali sada je dostupan samo u lošijoj varijanti koja ne pruža zadovoljstvo potrošačima. Svaka promena u poljoprivredi, uvozu i ceni hrane ima svoje korene u odnosu države prema poljoprivredi. Nažalost, već od 90-ih godina prošlog veka, imali smo problematičan odnos prema tom sektoru, a taj trend je nastavljen i u ovom veku - objasnio je Bušatlija.

05:02

NOVI PRISTUP EUROSTATA PRAĆENJU CENA HRANE: Mahmud Bušatlija pohvalio uvođenje nove kategorije praćenja, pa IZRAZIO ZABRINUTOST

Prema podacima Eurostata, inflacija hrane u zemlji doseže visokih 23%. Ova brojka ukazuje na ozbiljne izazove s kojima se domaćinstva suočavaju u nabavci osnovnih prehrambenih proizvoda.

Bušatlija je naglasio da inflacija nije nešto što će jednostavno pasti, već zahteva dugoročna rešenja koja će omogućiti efikasno upravljanje situacijom.

- U ovom kontekstu, informacije o inflaciji u našoj zemlji su različite. Navodi se da je inflacija u padu i da može pasti na oko 13-14% do kraja godine. Međutim, važno je shvatiti da inflacija neće opadati na nivo koji smo imali ranije. Potrebno je pronaći dugoročna rešenja kako bismo efikasno upravljali ovom situacijom - zaključio je Bušatlija.

Ovakva situacija sa cenama hrane postavlja izazove pred ekonomske stručnjake i državne institucije koje će morati da pronađu održive mere za ublažavanje ovog problema i zaštitu interesa domaćinstava koja se suočavaju s rastućim troškovima prehrambenih proizvoda.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja