NEMAČKI MEDIJI ZAPANJENI CENAMA U HRVATSKOJ: "Ponesite više para, deru na svakom koraku! Ovde burger košta čak 22 evra!"
Foto: Profimedia, Shutterstock

destinacija za bogate

NEMAČKI MEDIJI ZAPANJENI CENAMA U HRVATSKOJ: "Ponesite više para, deru na svakom koraku! Ovde burger košta čak 22 evra!"

Novčanik -

Ko kreće na odmor u Hrvatsku trebalo bi da ponese znatno više novca nego prethodnih godina, savetuju nemački mediji sve koji idu tamo na odmor. Kako navode, uskoro će ovo biti destinacija samo za bogate.

Hrvatska je šokirala i razočarala jer su hrana, smeštaj, restorani - sve je poskupelo. Za nemački RTL piše su cene „zelenaške“, kugla sladoleda na nekim mestima u Hrvatskoj košta i pet evra, a ručak u restoranu je za mnoge nedostižan.

Po njima Italija, Španija i Francuska su prošlost, sad je popularna Hrvatska.

– Hrvatska je u međuvremenu postala jedna od najpopularnijih evropskih destinacija za odmor, ponajviše zato što se dugo smatrala jeftinom destinacijom za putovanja - piše RTL.de.

Nemački Express kaže kako o sve većim cenama pišu i hrvatski mediji. U medijima svakodnevno možete pročitati naslove poput “Proverite kolike su cene na Jadranu!” ili “Letovanje na Maldivima ove godine jeftinije od Hrvatske”.

– U Dubrovniku, jednom od najpopularnijih odredišta u zemlji, kugla sladoleda navodno košta pet evra. U Rovinju ne privlači pažnju sladoled zbog svoje previsoke cene, već burger. Turisti za ovaj obrok treba da izdvoje čak 22 evra. A u Šibeniku, svi oni koji žele da se počaste osvežavajućim Aperol Spritzom moraju izdvojiti jedanaest evra. Za čašu od 0,1 litre, piše nemački RTL.

Hrvatska, plata
foto: Shutterstock, ilustracija

Mediji u Nemačkoj zaključuju kako je Hrvatska toliko skupa jer ima visoku stopu inflacije u poređenju sa ostatkom EU, a posledice pandemije koronavirusa i dalje se vide. Navodno je bilo i skrivenih korekcija cena u smeštaju ili restoranima zbog uvođenja evra početkom godine.

Ipak, RTL.de piše kako situacija nije bolja niti u Nemačkoj jer na primer, kuglica sladoleda košta najmanje 2 evra.

Povećane cene hrane i energenata, viši troškovi proizvodnje i ponekad skuplje najamnine lokala, dovode do visokih cena. Nije drugačije ni u Nemačkoj, ali u Hrvatskoj je, ipak, skuplje, zaključio je nemački RTL.

kurir.rs/Fenix

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja