DRAGICA POŠLA NA PIJACU DA PAZARI ZA RUČAK: Pa ovo je skuplje i od kila mesa, cena "najprostije" namirnice otišla u nebesa
Ilustracija, Foto: M. S.

sad i nije više tako prost

DRAGICA POŠLA NA PIJACU DA PAZARI ZA RUČAK: Pa ovo je skuplje i od kila mesa, cena "najprostije" namirnice otišla u nebesa

Novčanik -

Ne znam kakav je to mladi pasulj da trgovci moraju da imaju toliko visoke cene, rekla je Dragica koja gotovo svaki dan odlazi na pijacu

Ne znam kakav je to mladi pasulj da trgovci moraju da imaju toliko visoke cene, rekla je Dragica koja gotovo svaki dan odlazi na Tržnicu Utrine, gde obavlja svoju dnevnu nabavku.

Ona je rekla da je primetila svakodnevna povećanja cena, ali da je pasulj najskuplji, piše zagrebački 24 sata dodajući da je cena kilograma mesa u hrvatskim radnjama obično oko osam evra.

- Što više vreme ide, to je gore. Ima ljudi koji imaju jako male penzije, njima je stvarno teško - rekla je Dragica.

Inače na zagrebačkim pijacama kilo pasulja kreće se od dva do 12 evra po kilogramu. Ni prodaci se ne slažu s tim cenama.

- Nisu mi u redu cene pasuja, ali takve, nažalost, moraju biti. Ovi što ga prodaju po 12 evra, pa to je pljačka. Ne znam kakav bi to pasulj trebao da bude da toliko košta - kaže Barica koja ga prodaje kao i ostalo povrće još od 1998. godine.

Prodavačica Mirica kaže da cene nisu visoke zbog inflacije, nego zbog uslova u kojima se pasulj ove godine uzgajao.

- Bilo je puno kiše i dosta peronospore koja je uništila dobar deo zasađenog. Nema ga i jako ga je teško uzgojiti pa mislim da ga se sad zbog toga sve više uvozi - rekla je Mirica.

Građani kojima je skup snalaze se na druge načine. Tako gospođa Darija svoju nabavku obavi u Podravini, kad joj je usput. - Kupim kad mi je baš potrebno, ali u Podravini sve mogu da kupim za manje novca. Tamo kad idem je usput, ali kad bi se sad zbrojile cene goriva, ne bi se isplatilo - kaže ona.

Ali ne slažu se svi da cene pasulja rastu. Uzgajivači i prodavci kažu da su cene prošle godine bile gore.

- Pasulj je ove godine jeftiniji nego što je bio prošle godine. Naši kupci se čude što je sad šest evra - kažu oni.

Cene su u radnjama s godinama varirale, tako je cena kilograma pasulja u rinfuzi u jednom od hrvatskih trgovačkih lanaca kroz pet godina iznosila od 1,69 do dva evra.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja