TO JE REKETIRANJE! Pobuna u jednom od najpoznatijih letovališta, restorani odbijaju goste zbog bakšiša, konobar nije hteo 500 evra
Foto: Shutterstock

i gradonačelnica digla glas

TO JE REKETIRANJE! Pobuna u jednom od najpoznatijih letovališta, restorani odbijaju goste zbog bakšiša, konobar nije hteo 500 evra

Novčanik -

Mondenski Sen Trope na francuskoj rivijeri je magnet za bogate i poznate turiste još od 1956. godine, kada je reditelj Rože Vadim snimio film sa Brižit Bardo "Bog je stvorio ženu".

Dejli mejl otkriva zašto nije lako rezervisati sto u najprestižnijim restoranima u tom mestu.

Osoblje je sastavilo tajnu listu najboljih restorana, navodeći koji restorani troše najviše i koliko se daje napojnica. Turistički posetioci bi mogli da budu stavljeni na crnu listu ako osoblje proceni da nisu dali dovoljno napojnice.

Kupci se "ohrabruju" da ostave velike "dodatne napojnice" u američkom stilu, uprkos tome što francuski restorani automatski naplaćuju 15 odsto naknade za svaki obrok.

Ovakav potez gradonačelnica Sen Tropea Silvija Sir označila je kao "iznudu" i "reket", a sinoć je pozvala na ukidanje takve prakse.

"Takvim nedozvoljenim postupcima mora se hitno stati na kraj. Prisilne napojnice su slične organizovanom reketiranju. To nema veze sa suštinom napojnice, koja treba da bude izraz zadovoljstva gosta" navela je ona i dodala:

"To je odvratna praksa prema posetiocima, kao i stanovnicima Sen Tropea" rekla je.

Sen Trope
foto: Shutterstock

Dejli mejl piše da je glavno jelo u jednom od jeftinijih restorana u Staroj luci prošle nedelje koštalo 63 evra. To je jagnjetina sa pasuljem.

Jastog je koštao 92 evra, a puding 25 evra. Za tanjir sa sirom gost je morao da izdvoji 34 evra, dok je flaša skupog vina Šato Petrus Pomerol koštala 8.915 evra.

Ugostiteljski izvori širom Francuske rivijere potvrđuju da prljavi trik davanja bakšiša postaje sve rasprostranjeniji trend u vrhunskim restoranima od Kana do Nice.

Jedan od najpoznatijih ugostitelja iz Sen Tropea, koji nije želeo da bude imenovan, rekao je da voli Britance i da troše mnogo novca, ali da one koji nemaju mnogo novca "treba upozoriti".

"Sve se svodi na filozofiju noćnog kluba. Ako ste poznati po naručivanju velikih boca šampanjca, dobićete najbolji sto. Ako pijete pola piva cele noći, ne žele da dođete ponovo" rekao je jedan izvor.

Gradonačelnica Sir, koja je na funkciji tri godine, smatra da takva praksa nije ništa drugo do iznuda.

Sen Trope
foto: Shutterstock

Ona je rekla da su ugostitelji birali goste tako što su pravili bazu podataka o potrošnji, što je predstavljalo "nezakonito korišćenje podataka bez saglasnosti".

"Već smo isterani iz svojih domova zbog rasta kirija i cena nekretnina, a uskoro više nećemo moći da jedemo u restoranima jer će nas iseliti" rekla je ona.

"Sen Trope je svake godine sve skuplji i bićete poniženi ako ne možete da se takmičite sa velikim igračima" objasnila je ona.

Lokalni list Var-Matin javio je da postoje svedočenja ljudi koji su zvali da rezervišu mesto u nekim restoranima, ali su na osnovu baze podataka odbijeni.

"Ako pored njihovog imena stoji mala potrošnja i slabe napojnice, rekli bi im da su puni i da pokušaju da rezervišu negde drugde".

List takođe prenosi da je jedan ljutiti konobar vratio napojnicu od 500 evra grupi gostiju, rekavši da očekuje "najmanje 20 odsto računa".

Među poznatim gostima, koji su poslednjih dana letovali u Sen Tropeu su Leonardo Dikaprio, Elton Džon, Bekamovi, Bil Gejts, princeza Beatris i Liz Harli.

(Kurir.rs/Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track