STRANI TURISTA U SRBIJI ZA DAN POTROŠI 85€: Evo koliko domaći ostavi u provodu! Saveti kako da vas ne prevare agencije!
Foto: Marina Lopičić

ko koliko troši

STRANI TURISTA U SRBIJI ZA DAN POTROŠI 85€: Evo koliko domaći ostavi u provodu! Saveti kako da vas ne prevare agencije!

Novčanik -

Stranci koji obilaze Srbiju dnevno potroše duplo više novca nego što to učine naši građani koji odmaraju u sopstvenoj zemlji.

- Strani gosti u proseku potroše oko 85 evra dnevno na aktivnosti van hotela, odnosno na potrošnju koja uključuje restorane, suvenire i provod, bez šopinga, a domaći gosti znatno manje, oko 40 evra, pokazuju podaci HORES. Prihodi od stranih turista kontinuirano rastu - u prvih pet meseci ove godine su oko 900 miliona evra, što je za skoro četvrtinu više nego u istom periodu lane - rekao je, između ostalog, u intrvjuu za Kurur Husein Memić, ministar turizma i omladine.

porodica, Beograd, Knez Mihailova
foto: Shutterstock

U vezi s tim što svakog leta imamo turističke agencije koje prevare turiste, bankrotiraju, Memić je kazao:

- Nažalost, svakodnevno veliki broj firmi ima problem s likvidnošću, a ni u jednoj oblasti nije moguće da se potrošači apsolutno zaštite od posledica stečaja ili špekulativnog poslovanja. Pritom, imajte na umu da su ugovori između poslovnih subjekata i njihovih partnera stvar poslovanja i sporovi se rešavaju u vansudskom, odnosno sudskom postupku.

Ministar turizma je i dao i savete putnicima.

senzor za dijabetes, dijabetes, Husein Memić
foto: Shutterstock, PrivatnaArhiva

- Putnicima bih savetovao da na sajtu APR, u registru turizma, obavezno provere da li agencija poseduje licencu za organizovanje turističkih putovanja i propisanu garanciju putovanja. Obratite pažnju i na elemente ugovora koji potpisujete. Vrlo bitno je da ljudi znaju da se, u slučaju da organizator otkaže putovanje i ne vrati novac u zakonom predviđenom roku, aktivira garancija putovanja iz koje mogu da se namire - kazao je Memić i dodao:

- Medutim, na ovaj nivo zaštite ne mogu da računaju putnici koji sami traže smeštaj. Takvu kategoriju putnika uvek savetujemo da provere sajt smeštajnog objekta, odnosno podatke o smeštajnom objektu na sajtovima agencija, platformama za rezervacije, kao i recenzije za objekat.

Kurir.rs/ J.S.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track