CENA CRNOG LUKA I DALJE ĆE NAM TERATI SUZE NA OČI: Koliko će sada koštati, povrtari kažu: "Ne može manje!", ovo su razlozi
Foto: Kurir/Dušan Stamenković

nema pojeftinjenja

CENA CRNOG LUKA I DALJE ĆE NAM TERATI SUZE NA OČI: Koliko će sada koštati, povrtari kažu: "Ne može manje!", ovo su razlozi

Novčanik -

Vađenje crnog luka na vojvođanskim poljima posejanog jesenas je na izmaku. Ove sezone će ga, kažu povrtari, biti manje nego ranijih godina, zbog čestih kiša koje su umanjile prinose i kvalitet, ali oni ipak očekuju da će uspeti da pokriju troškove proizvodnje, dok će potrošači luk i dalje plaćati skupo, od 160 do 180 dinara po kilogramu.

Veliki povrtar Dragan Guljaš iz Silbaša kaže da su troškovi proizvodnje bar za 50 odsto veći nego prošle godine, zbog hemijskih zaštitnih sredstava koje su proizvođači morali da koriste za trećinu više nego ranijih godina, zbog kišnog vremena.

Kilogram luka naveliko košta 75 do 80 dinara i za te pare očekuje se da se pokriju troškovi proizvodnje, premda će prinosi biti skoro prepolovljeni nego u solidni godinama.

- Ranijih godina luka je kod profesionalih povrtara bilo od 80 do stotinu tona po hektaru, ali ove godine od jesenje setve očekuje se prinos od 40 do 50 tona po hektaru. Pojedini profesionalni povrtari neće imati ni toliko, već oko 30 tona - navodi Gušljaš.

Zbog loše godine, kaže, luk će biti skup i dalje. Čak ni uvozni neće spustiti cenu koštanja na domaćem tržištu jer kilogram uvoznog, kojeg trenutno nema na domaćem tržištu, naveliko košta 120 dinara.

- Nemamo, bar za sada, uvoznog i nadam se da ga nećemo ni imati, jer iz proizvodnje imamo dovoljno za domaće potrebe - kazao je ovaj proizvođač i dodao da naš luk od kada je krenulo vađenje povrća, osim u domaće markete i veletržnice, ide i u zemlje u okruženju: Severnu Makedoniju, Hrvatsku, Albaniju…

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track