OVIM RADNICIMA POVIŠICA STIŽE U JANUARU: Poslednji pregovori zapeli, evo kada su planirani novi, koliko povećanje mogu da očekuju
Foto: Shutterstock

i dalje na čekanju

OVIM RADNICIMA POVIŠICA STIŽE U JANUARU: Poslednji pregovori zapeli, evo kada su planirani novi, koliko povećanje mogu da očekuju

Novčanik -

Pregovori oko vanrednog povećanja minimalne cene rada su, po svemu sudeći, propali. Oko 400.000 radnika koji žive na minimalcu, nove mogu da očekuju tek krajem avgusta i to za utvrđivanje najnižeg garantovanog iznosa za sledeću godinu. Do tada će na snazi ostati stari obračun, odnosno zaposleni će za najjednostavniji posao dobijati 230 dinara po satu.

Sindikalci su razočarani što izvršna vlast i poslodavci smatraju da radnici koji žive od minimalne zarade, treba da sačekaju tek 2024. da bi im se podigla plata, koja u proseku sada iznosi 40.000 dinara mesečno.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije naglašavaju da su se do sada borili da minimalac bude izjednačen sa iznosom minimalne potrošačke korpe, čija je trenutna vrednost iznad 50.000 dinara, ali i da će ubuduće nastupati drugačije.

– Svaka nova tura pregovora, nosi mogućnost da zahtevi sindikata budu da se minimalna zarada poveća za čak 10 odsto u odnosu na iznos minimalne potrošačke korpe, a ne, kako smo do sada zahtevali, da bude bar u nivou minimalne korpe. To će biti stav sindikata, bilo da se razgovara o povećanju minimalca za 2023. ili 2024. godinu – kaže Duško Vuković iz SSSS.

Kada se minimalac uporedi sa iznosima minimalne potrošačke korpe za prva četiri meseca ove godine, građani koji žive od ovog iznosa već sada su u zaostatku za jednu zaradu.

– Već više od 41.000 dinara su u minusu za prva četiri meseca ove godine, i to pod pretpostavkom da je i u aprilu bio isti iznosi minimalne potrošačke korpe kao u martu (50.661 dinara), a verovatno nije – objašnjava Vuković.

NEMA DOGOVORA

Sindikati su tražili da se minimalac poveća već u ovoj godini zbog visoke inflacije, dok su predstavnici ministarstva izneli statističke podatke na osnovu kojih je zaključeno da može da se pregovara samo za narednu godinu. Poslodavci ostaju pri stavu da podizanje minimalca do iznosa iznad 50.000 dinara ne bi samo uticalo na najmanje zarade, nego i na one koje su bile njoj blizu.

Minimalna cena rada trenutno iznosi 230 dinara po radnom satu, ali ona nije unapred fiksirana, već se određuje u zavisnosti od broja radnih sati. Najveći minimalac od 42.320 dinara u ovoj godini radnici će primiti tri puta. Jedan je bio u martu, drugi je majski, a treći ih čeka u avgustu. Dan manje u radnoj listi, po 22, imali su u januaru, a biće ga još u junu, oktobru i novembru sa zaradom od 40.480 dinara. Za jul, septembar i decembar ubeležiće po 21 dan rada i platu od 38.640 dinara, dok su april i februar bili meseci sa najtanjim buđelarom od 36.800 dinara zbog minimalnog broja radnih sati (160 sati).

kurir.rs/ J. Ž. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja