BEOGRAĐANKA POSLALA SINOVE NA STUDIJE: Jedan otišao u NS, drugi je na BUDŽETU u Sloveniji, iznenadila se kada je podvukla crtu
Foto: Shutterstock, Ilustracija

papreno budžetsko studiranje

BEOGRAĐANKA POSLALA SINOVE NA STUDIJE: Jedan otišao u NS, drugi je na BUDŽETU u Sloveniji, iznenadila se kada je podvukla crtu

Novčanik -

Niko neće verovati, ali sudeći po priči porodice iz Beograda, čija deca studiraju u Novom Sadu i Izoli, kad su sve stavili na papir, ispada da manje novca daju sinu koji studira u Sloveniji nego sinu koji je odlučio da fakultetsku diplomu dobije u Novom Sadu.

Našoj redakciji javila se Milena V. i ispričala nam koliko im je budžet opterećen jer su joj sinovi studenti, ali u različitim državama.

studenti, studiranje, učenje
foto: Shutterstock

"Mi smo Beograđani i uvek sam mislila da će mi deca studirati u rodnom gradu. Svi dolaze u Beograd na studije, roditelji te dece se muče, a ja sam mislila da sam sa te strane pošteđena. Nisam! Stariji sin je izabrao Novi Sad. A kad mi je mlađi sin rekao da hoće da studira u inostranstvu, ostala sam zatečena, uplašena. Naravno, nisam mu to rekla, kako da detetu srušim snove da neću moći da mu platim studije ako uspe da upadne na budžet. Jednom da plaćam, a drugom ne, to ne dolazi u obzir.

Kopar
foto: Kurir

Počela sam računicu koliko će mi trebati mesečno novca. Mnogo, radim već dva posla, suprug privatnik, ali izguraćemo.

Prva godina sa dva studenta je završena, vreme je da se sve stavi na papir:

Novi Sad

- stan - 250 evra sa režijama (sa cimerom je, stan je inače 400)

- ostali troškovi - 40.000 dinara - 10.000 nedeljno (teretana, hrana, izlasci...)

ukupno: 600 evra

Novi Sad
foto: Profinedia

Izola

- stan 130 - domski smeštaj sa režijama

- ostali troškovi 350 evra (teretana, hrana, izlasci...)

ukupno 480 evra

Kopar
foto: Kurir

Kako je Milena naglasila sin slovenački student ih je obavestio da će druga godina da bude malo skuplja. Nema pravo na dom u drugoj godini kao stranac, pa je već našao stan, i potpisao ugovor, koji će ga koštati 200 evra s režijom, sa cimerima (četvorica studenata)! I sa tom cifrom od 550 evra opet je jeftinije nego "Novosađanin" s tim što će i srpskom studentu sigurno troškovi "porasti".

kurir.rs/PDV

Bonus video:

04:37

U bezbdenost u saobraćaju se nikad više nije ulagalo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track