BAŠ SU PRETERALI! Hrvati očajni spuštaju cene smeštaja na primorju, mnogi tvrde: "Bolje smo radili za vreme korone"
Foto: Profimedia

može i jeftinije

BAŠ SU PRETERALI! Hrvati očajni spuštaju cene smeštaja na primorju, mnogi tvrde: "Bolje smo radili za vreme korone"

Novčanik -

Radujte se narode, dočekali smo sniženje cena, nažalost, samo u sektoru iznajmljivanja apartmana. Snašle su ih neočekivane letnje booking rupe, a kako rupa znači prazan objekat i dan bez zarade, mnogi u srednjoj Dalmaciji, a slična je situacija i duž cele hrvatske obale, oglasili su nove cene, niže od početnih za osam, 10, 20, čak i više od 50 odsto, ironično je Slobodna Dalmacija prenela utiske korisnika društvenih mreža.

Tako se sada za četiri noćenja u strogom centru Hvara, za dve osobe, u apartmančiću s odličnim recenzijama, noći za 239 umesto za 260 evra. U apartmanu u blizini sa 600 evra za isti broj noćenja u istom terminu cena je pala na 510.

- Znači može se, ima prostora. Znači preteraše... - samo su neki od komentara na društvenim mrežama.

Visoke cene, međutim, mnogi pravdaju između ostalog poskupljenjem čišćenja i usluga praonica.

Predsezona se nije bajno popunila, osim strogog centra grada, koji jako dobro radi s obzirom na mlađu strukturu gostiju koji trenutno borave u Splitu. Istina, stvorila se rupa krajem jula i početkom avgusta, ali se te praznine od nedelju ili dve popunjavaju kao last minute ponuda – kaže Barbara Marković, predsednica Hrvatskog udruženja porodičnog smeštaja.

S obzirom na to da Split nema nikakvih sadržaja ni događanja jer je sve opustošeno, počevši od plaža do grada, bez kvalitetnih programa, priznaje da je uistinu teško proceniti kako će se dalje razvijati splitska turistička priča.

– Ovu sezonu ćemo se nekako iščupati, ali nastavi li se ovakav trend sa sadržajima i događanjima u gradu, bojim se da više nećemo moći da ugostimo ovoliki broj gostiju. A svi su podigli cene 30 odsto, iako ima i nekih kojih su ih digli još i više uprkos našem apelu da to ne rade - kaže Marković.

Većina se vodi parolom: “Svi su digli cene, pa ćemo i mi.”

– Oni koji su kupili cele stambene zgrade sa po 10-12 smeštajnih jedinica diktiraju cenu na tržištu. Čujem da se i neki kafići prenamjenjuju u apartmane. Ta je apartmanizacija toliko besomučna da negde mora biti kraj. Ne može se više baš svašta kategorizovati – naglašava Marković.

U 2023. već ima gazda koji priznaju da su bolje radili u koroni nego sada, u predsezoni.

kurir.rs / Slobodna Dalmacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja