PAPRENE PROSLAVE ROĐENDANA U IGRAONICAMA: Evo koliko sada košta zakup, a nema slobodnog termina mesecima unapred!
Foto: AP/Ilustracija

rasprodati

PAPRENE PROSLAVE ROĐENDANA U IGRAONICAMA: Evo koliko sada košta zakup, a nema slobodnog termina mesecima unapred!

Novčanik -

Neko nepisano pravilo pokazuje da se i u vremenima krize ne štedi na deci i na sahranama. Dečije igraonice su rešile da podizanjem cena za poslavu rođendana provere ovo pravilo i izgleda da su ga roditelji samo potvrdili.

Proslavu rođendana u brojnim graonicama u Beogradu praktično je nemoguće zakazati i dva meseca unapred. Iako su cene paprene, svi termini, pa čak i oni radnim danima, uveliko su popunjeni. Sa ovim problemom susrela se nedavno Beograđanka Miljana L. koja je pokušala da pronađe termin za drugi rođendan ćerkice.

- U jednoj igraonici najjeftiniji je paket od 600 evra, ali on ne uključuje hranu. Za 600 evra dobili bismo zakup igraonice na dva i po sata, usluge dvoje animatora za decu i neograničeno piće. Dodajte na to tortu koja košta stotinak evra i ispada da je za dečji rođendan potrebno izdvojiti kao za letovanje - kaže ona.

Deca, Zaštita, Igraonica, Polisa, Osiguranje Delatnosti
foto: Shutterstock

U većini igraonica samo zakup košta između 7.000 i 30.000 dinara. Ako se na to doda piće za minimum 20 gostiju i hrana, cena rođendana koji traje svega dva i po sata dostiže i 1.000 evra.

Kada smo zvali da zakažemo u martu, rekli su nam da prve slobodne termine imaju u junu. Neki su imali i u maju, ali samo radnim danima u jutarnjim satima, na primer od 9.30, ili 10 sati, pa do 12.30. Na kraju smo uspeli da rezervišemo zakup jedne igraonice u maju koji košta 21.000 dinara. Hranu ćemo sami doneti, a piće će nas sigurno koštati između 200 i 300 evra - objašnjava sagovorinica Telegraf Biznisa.

Samo u poslednjih godinu dana cene rođendana skočile su za 30 odsto. Vlasnici igraonica za sve krive inflaciju i globalno poskupljenje svega, posebno hrane.

- Morali smo da korigujemo cene proslava zbog skoka cene goriva i hrane, ali najviše su skočile cene zakupa prostora u kom se igraonica nalazi. Sve je poskupelo, ne bi bilo logično da naše cene miruju, pa poskupeli su i vrtići. Proslava koja je prošle godine iznosila 450 evra, sada košta nešto više od 600 evra. Uprkos poskupljenju, svi vikendi su nam rezervisani do leta - kaže vlasnica jedne beogradske igraonice.

Igraonica, Dečji Rođendan
foto: AP/Ilustracija

Ukupna cena proslave zavisi od brojnih faktora - znatno su skuplje proslave vikendima nego radnim danima, a jeftinije su i u jutarnjim terminima koji deci nisu najomiljeniji.

- Sledeće nedelje smo pozvani na tri rođendana. Dva su u ponedeljak, jedan je u utorak, svi u 18 sati, isplanirani da ljudi pokušaju da stignu posle posla. Ne sećam se godinama unazad da smo ikada išli na dečji rođendan radnim danom - priča jedna Beograđanka.

Oni koji ne uspeju da pronađu termin za proslavu u igraonici okreću se alternativama, zvanju manje grupe dece na dobru staru kućnu proslavu, grupnim odlascima u bioskop, "laser tag" igraonicama, muzejima, parkovima i sličnim opcijama koje često ispadnu deci i zanimljivije, a roditeljima jeftinije.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track