Prosečna mesečna neto isplaćena plata po zaposlenom u Hrvatskoj za jun 2024. iznosila je 1315 evra. Taj podatak dolazi od Državnog zavoda za statistiku, što znači da mnogi o puno većim platama mogu samo sanjati.

To je podstaklo jednog korisnika Reddita da upita ostale ima li osoba iz Hrvatske koji zarađuju više od 40 000 evra mesečno, s tim da je konkretizovao na šta tačno misli, piše Slobodna Dalmacija.

"Jako me zanima kako u Hrvatskoj neko može zarađivati oko 50 000 evra ili više mesečno, a da nisu apartmani, hoteli i slično", stoji u objavi.

U komentarima su neki pisali da takve iznose zarađuju fudbaleri, plastični hirurzi, direktori banaka, glumci, pevači i influenseri, a jedan korisnik je napisao da poznaje nekoliko osoba koji zarađuju vrtoglave cifre.

stan-kupovina-stana.jpg
Shutterstock, Ilustracija 
foto: Shutterstock, Ilustracija

"Ima, lično znam troje. Prvi vlasnik dobrog restorana, zaradi 700 000 evra godišnje. Drugi, vlasnik turističke agencije 500 000 evra godišnje, treći ‘apartmandžija‘, ima nekih 20-ak apartmana, zaradi blizu 500 000 evra godišnje. U principu da toliko zaradiš, moraš imat nešto svoje, a što posluje izuzetno dobro. Radom za drugog ne možeš doći ni blizu tih cifri".

Iako je korisnik u svom upitu naveo da ne misli na vlasnike apartmana, javila se upravo jedna vlasnica apartmana, koja je rekla da zaradi otprilike 10-12 000 evra po jednom apartmanu u sezoni, koju računa kao četiri meseca, a otkrila je i kako.

"Sama iznajmljujem i čistim svoje apartmane. Što bi značilo da ne dajem agenciji 35 % provizije i ne plaćam čistačice. Oko 10-12 000 zaradi se u sezoni, odnosno u četiri meseca otprilike po jednom apartmanu", rekla je te pojasnila kako apartman iznajmljuje od 90 do 140 eura, zavisno o delu sezone.

"Takođe menjam cene za last minute bookinge, ali sve je u tom rangu više-manje. Moglo bi se reći da sam puna, ali zna se dogoditi da je apartman prazan dan ili dva. Prihvatam rezervacije manje od 7 noćenja (uzmem ponekad i na 3 ako je rupa) i nisam postavila odlazak/dolazak subotom", napisala je.

Kurir.rs/Jutarnji.hr