TROSTRUKO POSKUPLJENJE ZA TURISTE! Ni u ovu zemlju više nećete moći da idete za male pare - 'Šišaju' vas čak i za turističke vize!
Foto: Profimedia

TROSTRUKO POSKUPLJENJE ZA TURISTE! Ni u ovu zemlju više nećete moći da idete za male pare - 'Šišaju' vas čak i za turističke vize!

Novčanik -

Oko 60 destinacija širom sveta, od Venecije do Butana, naplaćuje neku vrstu naknade za putnike samo za ulazak i posetu – ne uključujući troškove obroka, hotela ili ulaznica.

Posete novozelandskim jezerima, planinama, biciklističkim stazama i vinarijama biće skuplje, jer ova zemlja od 1. oktobra povećava svoj međunarodni porez na očuvanje i turizam za posetioce (IVL) sa 35 novozelandskih dolara (19,9 evra) na 100 novozelandskih dolara (56 evra).

- Međunarodni turizam takođe donosi troškove za lokalne zajednice, uključujući dodatni pritisak na regionalnu infrastrukturu i veće troškove održavanja i očuvanja u celom našem zaštićenom području - rekao je u saopštenju Met Dusi, novozelandski ministar za hotelijerstvo i turizam.

Havaji, turizam
foto: EPA/AUSTIN LARSON

IVL, koji je prvobitno uveden 2019. godine, namenjen je pokrivanju troškova zaštite životne sredine širom zemlje. Prema Dusiju, međunarodni turisti potrošili su više od 11 milijardi dolara na Novom Zelandu između marta 2023. i marta 2024. godine. Ali nisu svi zadovoljni poskupljenjem.

Ova regija daje 24.000 evra, samo da se preselite kod njih na dve godine: Prijave "pljušte", a mesta sve manje

Turistička industrija Aotearoa (TIA), konzorcijum profesionalaca iz turističke industrije iz cele zemlje, kritikovala je ovu odluku.

- Oporavak turizma Novog Zelanda zaostaje za ostatkom sveta, a ovo će dodatno narušiti našu globalnu konkurentnost - navodi se u saopštenju grupe. Grupa veruje da će Novi Zeland izgubiti turiste iz Kanade i Velike Britanije, odakle su letovi češći, a ulaznice previsoke.

IVL nije jedini dodatni trošak koji će pogoditi turiste koji posećuju Novi Zeland. Više cene turističkih viza takođe stupaju na snagu 1. oktobra, sa 131 na 211 dolara.

Novi Zeland
foto: Shutterstock

Državljani 60 zemalja i teritorija, uključujući Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Singapur, Japan i Meksiko, mogu ući na Novi Zeland i imaju pravo na ukidanje viza koje će im omogućiti da ostanu do tri meseca u zemlji u turističke svrhe. Putnici koji poseduju ove pasoše i dalje moraju dobiti e-vizu i platiti IVL.

Zbog novih pravila, Vlada očekuje da će ove godine biti potrebno više vremena za obradu viza. Imigraciona služba Novog Zelanda objavila je da ljudi koji planiraju da posete zemlju tokom božićnih praznika treba da podnesu zahtev za turističke vize najkasnije do 15. oktobra, a oni koji planiraju doći za lunarnu Novu godinu do 15. novembra.

Bilo da se zovu IVL, pristupna naknada ili podsticaj za putovanja, "turističke takse" su trenutno jedna od najčešćih tema razgovora u turističkoj industriji širom sveta.

Oko 60 destinacija širom sveta, od Venecije do Butana, naplaćuje neku vrstu naknade za putnike samo za ulazak i posetu – ne uključujući troškove obroka, hotela ili ulaznica. Gotovo sva mesta s ovim turističkim taksama kažu da je naknada neophodna kako bi se nadoknadile štete od gužvi, štete po životnu sredinu i druge nuspojave prekomernog turizma, prenosi Investitor.

I ne izgleda da će ove naknade uskoro nestati. Edinburg, Škotska i Švajcarska su među mestima koja razmatraju uvođenje naknada u budućnosti.

Prema studiji sa Univerziteta Bangor u Velsu, "malo je dokaza da će turisti odustati od posete destinacijama koje imaju turističke takse."

Biznis kurir.rs/ Telegraf biznis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track