PARE IM SE OSLADILE, CENU KARATA ĆE DA DUPLIRAJU: Grad u koji Srbi rado dolaze sprema novo poskupljenje - Evo i od kad
Foto: Shutterstock

gradski budžet popunjen

PARE IM SE OSLADILE, CENU KARATA ĆE DA DUPLIRAJU: Grad u koji Srbi rado dolaze sprema novo poskupljenje - Evo i od kad

Novčanik -

Venecija je završila pilot program kojim je turistima naplaćivan ulaz u istorijsko jezgro grada. Ulaznice su dopunile gradski budžet, protivnici ove ideje smatraju da je taj eksperimet potpuni debakl, a gradske vlasti za sledeću godinu pripremaju novi, u kom će cenu ulaznica podići za čak 100%.

Prošle godine vlasti Venecije su predstavile pilot program za svoj dugo najavljivani plan naplaćivanja jednodnevnih izleta za posetu gradu. Turistička taksa je trebao da bude pokrenuta ranije, ali je odložena zbog logističkih problema.

Onlajn plaćanje turističke takse je aktivno od januara ove godine. Svi turisti koji su želeli da posete ovaj grad su morali da rezervišu kartu preko internet stranice koja im obezbeđuje QR kod koji će pokazati službenicima koji sprovode provere u gradu.

Venecija, Venice
foto: Shutterstock

Međutim, ova mera, bar tako protivnici programa navode, nije imala efekta, i nije baš odvratila turiste da dođu u grad. Iako je gradski budžet prihodovao više od 2 miliona evra od naplate ulaska, to nije uticalo na smanjenje broja turista. Njih je zapravo sve više.

U 2023. godini je čak 3,2 miliiona turista prespavalo barem jednu noć u starom gradskom jezgru, dok se desetine hiljada nalazi u svakom trenutku na ulicama grada. Oni u velikom broju, najviše sa kruzera, dolaze kako bi razgledali znamenitosti.

Gradske vlasti su odlučile da ulaznica od sledeće godine bude 10 evra, umesto dosadašnjih pet. Odluka se neće primenjivati na turiste koji borave u hotelima u Veneciji, kojima se naplaćuje boravišna taksa. Izuzeci su se odnosili i na decu mlađu od 14 godina, stanovnike regiona, studente, radnike i ljude koji su u poseti porodicama i rodbini.

Naplata ulaznica i prethodna rezervacija nema za cilj ograničavanje broja turista u istorijskom centru grada. Cilj ove akcije je podsticanje posetilaca da Veneciju posećuju u manje popularno doba godine kad će cena rezervacije biti manja. Upravo zbog toga, turistima koji dolaze na jednodnevne izlete biće ponuđene i zamene za rezervacije. Turisti će moći da ih zamene ili dobiju popust za ulaznice u muzeje.

biznis.kurir.rs/TU Magazin

Bonus video:

02:26

KOPAONIK SKUPLJI OD FRANCUSKE! Sve spremno za skijanje, uz pomoć veštačkog snega! POGLEDAJTE KAKO TO IZGLEDA i ŠTA KAŽU TURISTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track