ZBOG JEDNOG DODATKA POSTALA NAJTRAŽENIJA NEKRETNINA U EVROPI: Staroj školi DRASTIČNO skočila cena, evo šta je razlog (FOTO/VIDEO)
Foto: Youtube/Mäklarhuset Ljungby

ZBOG JEDNOG DODATKA POSTALA NAJTRAŽENIJA NEKRETNINA U EVROPI: Staroj školi DRASTIČNO skočila cena, evo šta je razlog (FOTO/VIDEO)

Nekretnine -

Nekadašnja školska zgrada u Ljungbiju, gradiću na dva sata vožnje od Geteborga, postala je jedna od najpoželjnijih nekretnina ne samo u Švedskoj, već i u celoj Evropi.

Razlog za to se ne krije u 490 kvadratnih metara koji se prostiru na dva sprata, pa čak ni u živopisnom okruženju ruralne Švedske, već u činjenici da diskretno stepenište vodi do atomskog skloništa koje vlasniku garantuje sigurnost u slučaju nuklearnog napada.

Zgrada izgrađena sedamdesetih godina prošlog veka, kada je hladnoratovska paranoja bila na vrhuncu, decenijama je bila u vlasništvu lokalnih vlasti, a tek 2002. godine došla je u privatne ruke. Igrom slučaja, od ove nedelje je ponovo na prodaju, bar za one kupce koji bi za takvu nekretninu mogli da plate 16 miliona švedskih kruna (1 430 046 evra).

Međutim, stručnjak za nekretnine Mikael Stenelend tvrdi da su i sami bili šokirani potražnjom za ovakvim sadržajem i ističe da im stižu upiti iz cele Evrope.

- Mali broj vizionara je svojevremeno mogao da predvidi da će atomska skloništa u kućama dati dodatnu vrednost imanju, a još manje njih je tu "dopunu" pretvorilo u neki zabavni sadržaj, kao što je privatni bar, sauna ili prostorija za zabavu – on objašnjava.

Trenutni vlasnik je Kenet Klauzen. Naime, on sebe ne smatra "preperom", čovekom koji se sprema za katastrofe i smak sveta, već preduzetnikom koji je slučajno kupio zanimljivo i povoljno imanje čiju je "ekstra" sobu, iz sopstvenih razloga, odlučio pretvoriti u funkcionalan bar sa bogatom kolekcijom alkoholnih pića.

Budući vlasnik dobiće kuću sa šankom-bunkerom u koji mogu da stanu 44 odrasle osobe, a koji će im, u slučaju nuklearnog napada, obezbediti vodu, struju, grejanje i čist vazduh najmanje tri meseca.

Švedska je intenzivno gradila atomska skloništa tokom perioda hladnog rata, kada je pretnja od nuklearnog napada od strane susednog Sovjetskog Saveza bila više nego realna. Međutim, devedesetih je došlo do zatišja, a Švedska trenutno ima oko 64.000 javnih skloništa koja bi mogla da zaštite sedam miliona srećnika od moguće nuklearne pretnje.

Štab za zaštitu javnosti je ove godine od vlade dobio 100 miliona kruna za uvid u funkcionalnost predmetnih lokacija, kako bi ih pripremio za eventualnu potrebu, bez potrebe za zlom.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track