KLJUČ U RUKE OD 500 EVRA PO KVADRATU! Niko ne bi mogao ni da pretpostavi da nije zidana, a ovako izgleda unutra (FOTO, VIDEO)
Foto: Printscreen/YouTube

jeftinija od klasične

KLJUČ U RUKE OD 500 EVRA PO KVADRATU! Niko ne bi mogao ni da pretpostavi da nije zidana, a ovako izgleda unutra (FOTO, VIDEO)

Nekretnine -

Da li ste ikada sedeći u svojoj kući ili vikendici poželeli da je dnevna soba koji metar duža, da dodate još jednu spavaću sobu odmah do vaše, dodate verandu ili trem, promenite raspored soba u domu? Rešenje za ovu vrstu dilema postoji i naziva se "modularna kuća".

Pored toga što ovaj tip montažnih kuća omogućava da sagradite baš onakav stambeni ili poslovni objekat kakav vam treba, cena je za razliku od aktuelnih tržišnih daleko, daleko niža. Od oko 500 evra po kvadratu pa naviše.

modularna kuća
foto: Youtube Printscreen

Praktično modularna kuća od 50-ak kvadrata će vas, bez transporta i instalacije, izaći oko 25.000 evra.

Šta su modularne kuće?

Modularne kuće sastavljaju se od delova, tj. modula koji su obično u obliku kvadrata ili pravougaonika. Oni su standardnih tj. propisanih dimenzija i strukture i svako od njih poseduje neophodnu opremu za telekomunikaciju, struju, vodu, kanalizaciju itd.

Tako da praktično, sastavljanjem ovih različitih modula vi imate slobodu da odaberete raspored i dimenzije prostorija vaše nekretnine. Takođe oni se mogu "dograditi" postojećim nekretninama.

modularna kuća
foto: Youtube Printscreen

Kako se najveći deo ovih modula sagradi u fabrici, izgradnja ne zavisi od mnogo faktora. Kada odaberete prostorije i njihov raspored one se iz fabrike prebacuju na vaš plac gde se instaliraju. Prema aktuelnoj ponudi postoje i unapred dizajnirane modularne kuće površine od 30-ak do preko 150 kvadrata.

Koliko koštaju modularne kuće?

Prema aktuelnoj ponudi domaćih proizvođača i proizvođača modularnih kuća, cene se kreću od oko 500 evra po kvadratu. Ali bitno je napomenuti da se cene po kvadratu razlikuju od kvaliteta izgradnje.

Tako na primer, vikendica od 35 kvadrata može da vas košta oko 17.500 evra. Objekat od 50 kvadrata 25.000 evra, a modularna kuća od 100 kvadrata 50.000 evra.

Primer jedne modularne kuće u Americi

1 / 9 Foto: Youtube Printscreen

Prednosti su sledeće:

Brzina i cena izgradnje: Glavna prednost ovih kuća je brzina izgradnje. Samim tim da se najveći deo odvija u fabrikama po optimizovanim i standardizovanim procedurama ovaj tip gradnje je duplo brži od standardnog. U proseku na ovaj način se i ostali troškovi smanjuju, pored već nižih cena kvadrata, oko 15 odsto.

Fleksibilnost: Pored toga što pružaju mogućnost potpune kontrole izgleda stambenog objekta, moduli se mogu nadograditi postojećim objektima, mogu se dodavati, menjati, uklanjati, rastavljati itd.

modularna kuća
foto: Youtube Printscreen

Mane su sledeće:

Transport: Transport pojedinačnih modula je zahtevan. Pored velikog prostora, potrebna je i adekvatna oprema. Samim tim i sami moduli trpe ograničenja po pitanju njihove veličine.

Procena vrednosti: Kako ovaj tip gradnje u Srbiji i regionu još uvek ne uživa veliku popularnost, pri prodaji ovih objekata jako je teško proceniti njihovu realnu vrednost.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track