ISELILA SE ZBOG NEPRISTOJNIH PORUKA STANODAVCA: Katarina je ostala bez depozita, ali nije odustala, evo šta savetuje advokat
Foto: Profimedia

neprijatnost

ISELILA SE ZBOG NEPRISTOJNIH PORUKA STANODAVCA: Katarina je ostala bez depozita, ali nije odustala, evo šta savetuje advokat

Nekretnine -

Katarina se požalila u više grupa za izdavanje stanova u Beogradu, nakon što je doživela neprijatno iskustvo sa stanodavcem, a agencija preko koje je zakupila stan navodno nije želela da reaguje i vrati joj depozit.

Kako je navela, sve je počelo tako što je dobila neprimerene poruke od stanodavca i odlučila da se odmah iseli iz stana. Ispričala je da je tek nakon što je izvršen pritisak na društvenim mrežama, agencija odlučila da obriše oglas za sporan stan koji se nalazi na Karaburmi.

Katarina je prvenstveno objavila poruke u cilju da, kako je navela, "upozori i druge devojke da obrate pažnju i zaobiđu stan i agenciju koja ne reaguje na kršenje ugovora i uznemiravanje stanara od strane zakupodavca te nastavlja saradnju sa istim".

Advokatica Jelena Ćirić, objasnila je na koji način podstanari mogu da se zaštite u ovim i sličnim situacijama.

- Moj savet za izbegavanje ovakvih i sličnih situacija je da se dobro obrati pažnja na Ugovor o posredovanju u zakupu nepokretnosti koji zakupac potpisuje sa Agentom za nekretnine koji treba da mu pronađe stan i na Ugovor o zakupu koji Zakupac potpisuje sa Zakupodavcem – vlasnikom stana. Odrebe ovih ugovora treba jasno i nedvosmisleno precizirati kako bi se izbegle potencijalne različita tumačenja koju mogu dovesti do ovakvih i sličnih problema - navodi advokatica Ćirić i dodaje da je bitno obratiti pažnju i jasno urediti odnose u slučaju da dođe do nenadanog raskida Ugovora o zakupu.

- Treba imati u vidu da je posao Agenta za nekretnine da klijentu pronađe odgovarajući stan i da je on sa pronalaženjem takvog stana ispunio svoju ugovornu obavezu. Međutim, s obzirom da Zakupac teško može unapred znati da li će nakon zaključenja Ugovora o zakupu ispasti neke nepredviđene okolnosti, svojim klijentima uvek savetujem da posebno obrate pažnju na Ugovor o posredovanju u zakupu nepokretnosti i ograniče plaćanje depozita Agentu ukoliko dođe do raskida Ugovora o zakupu koji nije nastao radi krivice Zakupca - savetuje advokatica.

Naglašava i da je naročito potrebno obratiti pažnju i na odredbe Ugovora o zakupu.

- Zakon o obligacionim odnosima predviđa koji su razlozi za otkaz Ugovora o zakupu (zavisno da li je ugovor zaključen na određeno ili neodređeno vreme), ali se radi o nekim opštim uslovima. To svakako ne sprečava ugovorne strane da prilikom zaključenja Ugovora o zakupu bliže urede svoj pravni odnos i da detaljnije preciziraju uslove pod kojima Ugovor o zakupu može prestati jednostranom izjavom volje jedne od ugovornih strana. Dakle, u konkretnoj situaciji ukoliko Ugovor o zakupu koji je zaključen sa vlasnikom stana ne sadrži jasne otkazne razloge, osim onih koje zakon predviđa, mogućnosti zakupca su ograničene na zakonsku definiciju otkaznih uslova.

- Sa druge strane, zakupac koji se nađe u ovakvoj ili sličnoj situaciji uvek ostaje mogućnost podnošenja krivične prijave za krivično delo polno uznemiravanje iz člana 182a Krivičnog zakonika, a protiv lica čije ponašanje je neprimereno. Navedeni član zakona daje i jasnu definiciju šta sve predstavlja polno uznemiravanje, odnosno, svako verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica u sferi polnog života, a koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje - zaključuje Jelena Ćirić.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track