IZDAJE STAN U CENTRU BEOGRADA ZA SAMO 250 €, ALI IMA SUMANUT USLOV: Vlasnik objasnio pravila boravka, podstanarka ZAPANJENA
Foto: Shutterstock, Ilustracija

neverovatno

IZDAJE STAN U CENTRU BEOGRADA ZA SAMO 250 €, ALI IMA SUMANUT USLOV: Vlasnik objasnio pravila boravka, podstanarka ZAPANJENA

Nekretnine -

Kako često ljudi nailaze na probleme prilikom traženja stana za iznajmljivanje, bilo da je reč o previsokoj ceni, neprijatnim iskustvima sa stanodavcima ili nečem trećem, neretko to vole i da podele javno sa svima, kako bi ukazali na moguće neprijatnosti. Ovog puta je svoju priču podelila i M. K, a prenosi Telegraf Biznis.

Naime, pronašla je stan u Sarajevskoj ulici, čija površina je 25 kvadrata, odlično sređen, za svega 250 evra. Iako joj je u prvi mah delovalo sumnjivo, jer je reč o centru grada, pomislila je da ipak treba da pozove stanodavca i proveri o čemu se radi, pošto stan u kom trenutno živi plaća papreno.

novac, pare
foto: Profimedia

Podstanari u Beogradu već duže od godinu i po dana imaju ozbiljan problem sa iznajmljivanjem pristojnih stanova po realnoj ceni, jer sve ono što se nudi na nekoj iole prihvatljivoj lokaciji kreće se od 500 evra, pa naviše. Upravo toliko sada kiriju plaća i M. K. i nastavlja svoju priču:

- Ne mogu da živim u podrumu, prizemlju, na 15. spratu, na nekom lošem mestu, a s druge strane, plaćati nerealnu cenu koliko bi iznosila i rata za kredit, to je, svakako, pitanje koje mi se mesecima unazad vrzma po glavi.

M. K. je pokušala da nađe lep stan po ceni u skladu sa njim, kakve su i bile pre najezde Rusa i Ukrajinaca, te nastavlja:

- Pozovem broj, javi se ljubazni gospodin, dobijem adresu i krenem ka Sarajevskoj. Naravno, nisam očekivala novogradnju, zgrada je stara, ali opet nije zapuštena. Sačekam koji minut da se pojavi i on. Sve je delovalo uobičajeno, popnemo se uz stepenice, otvara vrata i ulazimo u hodnik. Otključa jedna vrata, a onda uzima još jedan ključ i otvara vrata s desne strane. Šta je sad ovo - pomislih - ali dobro, možda zaključava sve.

Sarajevska Ulica
foto: Promo

Stanodavac je počeo da objašnjava šta sve garsonjera poseduje, međutim, izostavio je deo o kupatilu, na šta se M. K. zbunila.

- Ovo je stančić. Imate garderober, ugaonu garnituru, stočić i malu čajnu kuhinju, priča on.

Nakon što je okom ispratila o čemu govori, shvatila je da sve izgleda pristojno, čak je i ''mini kuhinja'' u redu, ali se zapitala gde su vrata od kupatila. Od tog momenta klupko kreće da se odmotava.

- Kupatilo je ovamo gde smo ušli, vi biste delili hodnik i kupatilo sa mojom bivšom suprugom, sinom i snajom koji žive ovde. Dakle, vaša je soba sa kuhinjicom, a kupatilo je zajedničko. Od velikog stana, napravio sam malu garsonjeru za sebe, ali ja ne živim tu, pa sam rešio da izdajem - priča vlasnik stana.

ključ, stan, ključevi, brava, vrata, kuća
foto: Profimedia

Kako navodi M. K, u momentu kada se u centru grada nude podrumi i šupe za taj novac, ovaj stan delovao je više nego povoljno. Ipak, smučilo joj se, jer deliti stan sa nekom porodicom koju ne poznaješ je krajnje sumanuto.

Rata ili renta?

- Da je sve skupo, jasno je svima koji ne pristajemo da živimo po memljivim stanovima za 300 evra, nego plaćamo papreno želeći da živimo pristojno. Znam, mnogi će reći "vratite se u provinciju, ako vam je skupo", odgovor je uvek isti da ne možemo i na kraju nećemo, jer ovde živimo i radimo - priča ona.

Takođe, kaže kako svakodnevno prati oglase i još uvek nema naznaka da će se cene normalizovati, te smatra da i stručnjaci nisu baš optimistični u korist zakupaca.

banka, kredit
foto: Shutterstock

- Dok stanodavci već skoro dve godine trljaju ruke, banke ne nude još uvek ništa povoljno, jer za 100.000 evra stambenog kredita možeš kupiti neko prizemlje/podrum ili nešto slično u širem centru grada, ili ići na daleku periferiju - smatra M. K.

Kada je reč o podizanju kredita, misli da sada nije vreme za to, za šta joj je i potvrđeno od strane ekonomiste.

- I drug ekonomista mi je rekao da nikako nije trenutak za kredit. Iako je svestan da plaćam 500-600 evra za stan. Dakle, nalazimo se ni na nebu ni na zemlji. Dokle će biti tako, videćemo - zaključuje ona.

kurir.rs/Telegraf Biznis

Bonus video:

03:30

VISOKE CENE NEKRETNINE MANJE ZAINTERESOVANIH ZA KUPOVINU! Rabrenović za Kurir TV:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track