DOK GARSONJERE ČEKAJU SVOJE VLASNIKE, NA MESTA U GARAŽI SE NE ŽALE PARE: Koštaju i do 54.000 €, a OVO je glavni razlog!
Foto: Shutterstock

papreno

DOK GARSONJERE ČEKAJU SVOJE VLASNIKE, NA MESTA U GARAŽI SE NE ŽALE PARE: Koštaju i do 54.000 €, a OVO je glavni razlog!

Nekretnine -

Garsonjera koja se nalazi u suterenu, u neposrednoj blizini glavnog zagrebačkog trga, prodaje se za 58.000 evra, gde još uvek čeka na svog vlasnika, dok je u samom komšiluku mesto u garaži prodato za 54.000 evra. Zbog sve veće tražnje za garažama i cene su počele da rastu.

Razlog je što se sve teže pronalazi parking mesto u Zagrebu.

- U Svetoj Klari, garažna parking mesta dostižu cenu od 15 do 30 hiljada evra - objašnjava suvlasnica agencije za nekretnine Martina Naletilić.

I dok su garaže i dalje tražene, potražnja za stanovima još prošle godine počela je da stagnira.

Parking, Garaža
foto: Nebojša Mandić

- Prošla godina se pokazala kao godina početka stagnacije, u smislu pada tražnje. U početku se pričalo od 10 do 30 odsto. Mislim da ćemo na kraju videti da je bilo 30 do 40 odsto pad tražnje. Treba imati na umu da je 2022. godina bila rekordna i da se prodavalo sve što je došlo na tržište - ukazao je stručnjak za nekretnine Sanjin Rastovac.

Kako tvrde stručnjaci, novogradnja bi trebalo da zadrži svoje cene na istom nivou, dok se za starogradnju očekuje pojeftinjenje.

- Mislim da će sad kupci imati veću šansu za pregovore, nego što su imali pre godinu dana. Da neće biti konkurencija deset kupaca na jednu nekretninu i da će moći da ispregovaraju bolju cifru. Pokazalo se do sada da je ta bolja cifra 10 odsto, a sada i više od 15 odsto (niža) - zaključuje Rastovac.

kurir.rs/biznis.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja