NI OVO ZANIMANJE VIŠE NIJE SIGURICA: Ni ovaj posao u Nemačkoj ne garantuje stabilnost - Srbima nekada donosio MNOGO NOVCA!
Foto: Shutterstock

STAGNACIJA

NI OVO ZANIMANJE VIŠE NIJE SIGURICA: Ni ovaj posao u Nemačkoj ne garantuje stabilnost - Srbima nekada donosio MNOGO NOVCA!

Nekretnine -

Očekivani oporavak u nemačkom građevinskom sektoru još će dugo izostati, slažu se ekonomski istraživački instituti. Studije pokazuju da će građevinska industrija tek polako rasti u narednim godinama.

Prema trenutnim istraživanjima i anketama, Nemački institut za ekonomska istraživanja (DIV) i minhenski Institut ifo očekuju pad građevine u 2024. godini, s tek minimalnim rastom u idućim godinama.

Prema DIV-u, prihodi od građevinskih usluga u Nemačkoj ove godine će pasti prvi put od finansijske krize 2009. godine. Prema studiji, očekuje se pad od 3,5 posto, na oko 546 milijardi evra.

gastarbajteri, građevina, građevinci
foto: Shutterstock

- Pad u građevinskoj industriji traje duže nego što se očekivalo - kaže autorka studije Laura Pagenhard.

- Tek će iduće godine verovatno biti postignut mali rast usled pada cene građevinskih radova.

STAGNACIJA NOVOGRADNJE

Novogradnja će stagnirati ove, ali i 2025. godine. Prema autorima studije, cilj izgradnje 400.000 novih stanova svake godine postaje još udaljeniji, a u 2024. godini verovatno će ih biti sagrađeno tek oko 265.000.

Po Institutu ifo, poslovna klima u građevinskim kompanijama iznimno je loša te je najslabija od početka istraživanja davne 1991. godine.

Radnici, građevina, građevinci
foto: Profimedia

Kompanije strahuju od daljnjih gubitaka u prvom delu 2024. godine.

- Iako su kamatne stope za finansiranje građevine nedavno ponovno pale, nema olakšanja na vidiku - rekao je Klaus Volrab iz Instituta ifo.

U decembru se 22,1 posto anketiranih građevinskih firmi žalilo na otkazane projekte, a u novembru ih je bilo 21,5 posto.

(Kurir.rs/Poslovni dnevnik/preneo: R.V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track