OVDE MOŽETE KUPITI KUĆU SKORO PA DŽABE: Cena niža od žvake, evo koji USLOVI moraju biti ispunjeni!
Foto: Shutterstock

NE MOŽE JEFTINIJE

OVDE MOŽETE KUPITI KUĆU SKORO PA DŽABE: Cena niža od žvake, evo koji USLOVI moraju biti ispunjeni!

Nekretnine -

Opština Legrad u Hrvatskoj politikom „kuća za kunu“ i drugim podsticajima u rešavanju stambenog pitanja za mlade porodice još od 2018. godine pokušava popraviti svoju demografsku sliku.

Načelnik opštine Ivan Sabolić kaže za Hinu da je reč o demografskom oporavku opštine koji je planiran na duže vreme, jer još uvek u tom idiličnom kraju uz Dravu mortalitet nadvladava natalitet.

Ipak, taj se negativni trend usporava time što mlade porodice ostaju u Legradu, a doseljavaju se i one iz susednih okruga. No, doselila se i porodica iz Pule, naglašava Sabolić.

Hrvatska, hrvatska zastava
foto: Shutterstock

Kao dokaz da su stvari krenule nabolje navodi i to što nadograđuju vrtić, a čini se da će ga u skorijoj budućnosti proširiti za dodatne kvadratne metre.

Prvi čovek Legrada naglašava da uz nekretnine po ceni nižoj od žvakaće gume prodaju i građevinska zemljišta, ali interes za njih je manji nego za kuće koje su pogodne za adaptaciju.

USLOVI ZA KUPOVINU

Uslov za kupovinu kuće ili gradilišta je da se radi o bračnom ili vanbračnom paru do 45 godina starosti, da nisu kažnjavani te da nemaju rešeno stambeno pitanje. Dodatne bodove donosi im ako se bave deficitarnim zanimanjem i imaju decu.

Dosad je pedesetak porodica konzumiralo mere podsticajne prodaje jeftinih kuća i zemljišta te sufinansiranja adaptacije kuća, a zahvaljujući tome u Legradu je ostalo da živi ili se doselilo 120 osoba.

Usvajanje, porodica, dete, devojčica
foto: Shutterstock

Sabolić najavljuje da će opština nastaviti s prodajom kuća za 30 centi, a trenutno je u procesu procene nekoliko nekretnina, nakon čega će doneti odluku o njihovoj prodaji.

- Verujem da ćemo uskoro objaviti takmičenje za prodaju nekretnina i nadam se da i ovoga puta interesa za kupovinu neće izostati - kaže Sabolić.

Načelnik Legrada apeluje na ostale opštine i gradove da takvom stambenom politikom utiču na demografsku sliku Hrvatske jer uz posao porodicama prioritet posedovati kuću ili stan.

(Kurir.rs/Poslovni dnevnik/preneo: R.V.)

Bonus video:

01:42

UMORNI OD GRADSKE GUŽVE? OVDE MOŽETE KUPITI KUĆU SKORO ZA DŽABE! Ekspert za nekretnine: Evo koliko novca morate da izdvojite

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track