Slušaj vest

Zima u Tavankutu donosi tišinu poljima, ali za povrtare nema odmora. Dok zemlja miruje pod slojem mraza, Antun Epler Kićo, jedan od najvećih proizvođača paprike u selu, već je na terenu − postavlja novi zalivni sistem.

Ovaj korak nije luksuz već nužnost, jer bez stabilnog navodnjavanja nema ni kvalitetnog roda.

- Ovo je vreme kada pripremamo njive za ono što dolazi. Ako sada ne postavimo zalivni sistem, ne možemo očekivati da ćemo spasti papriku od suše kad krene vegetacija − kaže Epler, koji papriku uzgaja na 35 jutara, a ove godine je proširuje na 50 jutara. Kaže da radi sa ćerkama i drugim kooperantima.

Antun je završio srednju poljoprivrednu školu, a nakon toga i srednju saobraćajnu, da bi se zaposlio na železnici kao mašinovođa. Nakon decenije rada odlučio je da se vrati u Tavankut i od 1993. godine bavi se poljoprivredom. Odlučio se za papriku jer nije našao nijednu kulturu koja bi donela sigurniju zaradu.

- Bilo je ogromno ulaganje, ali paprika mi donosi siguran profit. Ranije sam je sadio iz hobija i video sam neku matematiku. Imam sigurne kupce i stabilnost - kaže Epler.

Setio se prošlogodišnje berbe i glavnog problema − nedostatka radne snage. Prošle sezone Epler je jedva uspevao da okupi sezonce, od kojih su mnogi dolazili iz udaljenih krajeva, s juga Srbije, i iz pojedinih sela u okolini Sombora.

- Sezonci su nam sve stariji, a mlađih je sve manje. Oni koji dolaze nemaju iskustvo pa sada prosečan berač jedva nabere 300-400 kilograma dnevno. To direktno utiče na kvalitet berbe, jer paprika ne može da čeka − kad je zrela, mora odmah da se bere − objašnjava Epler.

Sve je više poljoprivrednika koji razmišljaju o angažovanju radnika iz veoma udaljenih zemalja, poput Pakistana i Bangladeša, jer domaća radna snaga postaje nedostižna. − Postavljamo zalivni sistem, planiramo setvu, ali svi se pitamo isto: ko će ove godine brati papriku − zaključuje Epler.

Dok Tavankut i dalje diše ritmom povrća i voća, zimske pripreme su samo tiha uvertira u novu sezonu, onu u kojoj paprika, kao i svake godine, traži trud, umeće i ruke koje znaju da beru.

Kurir Biznis/ Dnevnik.rs