KUPCIMA PAPRENO, NAKUPCI SKIDAJU KAJMAK: Povrtari u minusu, rod ovog povrća za 30% manji nego lane, jedva da se pokriju troškovi
Foto: RINA

oluja uništila godinu

KUPCIMA PAPRENO, NAKUPCI SKIDAJU KAJMAK: Povrtari u minusu, rod ovog povrća za 30% manji nego lane, jedva da se pokriju troškovi

Moj biznis -

Povrtari iz Ruskog Krstura u opštini Кula decenijama važe kao veliki proizvođači paprika, kojom snabevaju dobar deo domaćeg tržišta i okolnih zemalja. Paprike, crvene roge, koja ide uajvar i peče se kao prilog uz glavna jela ove godine neće biti puno u ovom selu.

Iako su i ovog proleća posadili paprike na približno istim površinama kao i lane - oko 500 hektara, superćelijska oluja oštetila je ovogodišnji rod bar za trećinu. To je i razlog da dobar deo roge, ove godine završi u drugoj klasi, za preradu.

Po rečima povrtarke Marine Džudžar Likov, ove sezone proizvođači su zadovoljni samo s cenom naveliko, jer se za prvu klasu roge plaća od 110 do 120 dinara za kilogram, ali ne i prinosom, kao ni visinom odštete koju su dobili od osiguranja.

paprika, paprike
foto: AP/Ilustracija

Jedna povrtarka kaže da ne pamti da je godina za papriku bila toliko loša, mada je sa suprugom već 14 godina gaji, a duže od tri decenije rogu su sadili njeni roditelji.

- Iskreno, paprike je malo, za četiri sata sada sezonski radnici poberu rogu po jednoj duži, što nikada nije bilo. Imaćemo pola prve klase i pola druge, u dobrim godinama taj odnos je mnogo drugačiji - 80 odsto prve, a preostali procenat druge. Ipak, mislim da ćemo uspeti da pokrijemo troškove setve jer imamo jednu parcelu gde nije bilo totalneštete, po mojoj proceni šteta je oko 50 odsto, a po proceni osiguranja 30 odsto. Ta njiva će nas izvući jer ima roda prve klase kao što je uobičajeno svake godine - kaže ona.

NA PIJACAMA CENA I DO 200 DINARA

Pod paprikom je bilo 500 hektara u atarima Ruskog Кrstura i okolnih sela. Nažalost, nakupci diktiraju cenu i s tim ne mogu da se izbore.

- Na pijacama se naša paprika prodaje i po 200 dinara. Lane je kilogram roge naveliko koštao do 85 do 90 dinara I ove bi godine ta cena bila mada su troškovi proizvodnje višestruko povećani, ali pošto paprike nema, a potražnje ima, sada nakupci plaćaju više našu papriku prve klase. Za drugu klasu daju nižu cenu jer je imamo mnogo - zaključila je Marina Džudžar Likov.

Direktorka Zemljoradničke zadruge „Кrsturska paprika” Dušica Oros kazala je da ove godine ne veruje da će povrtari nabrati ni 30 vagona roge, a da je u dobrim godinama paprike u Ruskom Кrsturu bilo daleko više.

Paprika
foto: Print Screen

- U selu se oseti da paprike nema, vlada tišina, nema saobraćajne gužve i ne oseti se miris paprike. Lane, a i ranijih godina nakupci su dolazili šleperima, a sada su tu samo kada ih povrtari pozovu, nema ni poljoprivrednika da u traktorskim prikolicama nose povrće s njiva .Na otkupnim mestima nema gužve ni čekanja, bez obzira na to u koje vreme se paprika donese, odmah se predaje - navodi Oros.

Prema njenim rečima ove godine će verovanto prosečan prinos biti svega 30 tona po hektaru, a da nije bilo vremenskih nepogoda paprike je trebalo da bude od 60 do 70 tona po hektaru.

- Otkupna cena prve klase je pristojna, mada paprika više vredi, dok bi cena druge klase koja ide u preradu, mogla da bude i viša. Sada nakupci plaćaju svega 50 dinara, mada u nekim mestima povrtari tu papriku mogu da prodaju i za 70 dinara kilogram - objašnjava ona.

kurir.rs/Dnevnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja