NOĆENJE ZA 2 OSOBE VEĆ OD 20 € Od Beograda je na tri i po sata, a ova banja je pravo prirodno bogatvstvo: Evo koliko košta smeštaj
Foto: Printscreen/Youtube

NOĆENJE ZA 2 OSOBE VEĆ OD 20 € Od Beograda je na tri i po sata, a ova banja je pravo prirodno bogatvstvo: Evo koliko košta smeštaj

Novčanik -

U srcu Topličkog okruga na jugu Srbije smeštena je Kuršumlijska banja. Izdvaja se po svojoj jedinstvenoj termalnoj vodi, blagoj klimi i prirodnim lepotama poznatim još u periodu starog Rima, a danas ovde turisti mogu uživati za oko 2.500 dinara po noćenju.

Kuršumlijska banja se nalazi u istoimenoj opštini, tačnije u jugoistočnom delu Kopaonika na nadmorskoj visini od 420-450 metara. Od Beograda je udaljena oko 3 sata i 30 minuta voženje. Od same Kuršumlije je udaljena 11 kilometara, a udaljenost od magistralnog puta Niš-Priština je 14 kilometara, Prištine 55 kilometara, Niša 76 i Kruševca 81 kilometara.

Malo ko zna da je ova banja nekada nazivana Prepolačkom, Kosaničkom ili Čoban Banjom, zbog blizine prevoja Prepolac na putu Kuršumlija-Podujevo.

Iako je u 19. i 20. veku imala svojevrsni uspon, ovo lečilište se u prvim decenijama 21. veka suočilo sa problemima i punih 15 godina nije bilo u upotrebi. Sa radom je počelo 10. februara 2023. godine, kada je rekonstruisan hotel "Planinka", koji se ranije zvao "Žubor". Otvaranju je prisustvovao i Predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik odbora direktora Akcionarskog društva "Planinka" Radovan Raičević istakao je da je u rekonstrukciju hotela uloženo 15 miliona evra. Kuršumlijsko preduzeće A.D. "Planinka" kupila je Kuršumlijsku banju 2019. godine.

Cene smeštaja u Kuršumlijskoj banji

Prosečna cena privatnog smeštaja u Kuršumliji je oko 25-28 evra. To mogu biti sobe ili apartmani u privatnim kućama, vilama, konacima. Posebnu ponudu ima hotel "Planinka".

Prenoćište se u Kuršumlijskoj Banji se može naći za 21 evro za dve osobe. Ponuda koju smo pronašli na internetu se odnosi na apartman sa spavaćom sobom, dnevnom sobom i kupatilom. Navedeno je da poseduje 4 kreveta (2 kreveta za jednu osobu i 2 kauča na razvlačenje. Soba sa bračim krevetom se izdaje za 20 evra.

Za 28 evra se, na primer, izdaje "mala dvokrevetna soba" za dve osobe, dok se veliki apartman površine oko 50 kvadrata na dobroj lokaciji, tačnije udaljen 50 metara od centra, može iznajmiti za 35 evra.

Može se naći i takozvani porodični studio za 30 evra, ali na oko 3 kilometra od banje, stoji na jednoj oglašivačkoj stranici. Po istoj ceni se nude brojni apartmani na istoj udaljenosti, a u jednom oglasu gde se smeštaj nudi po istoj ceni, navodi se da imaju i privatni parking, igralište, dvorište, kao i opremu za roštilj koja je dostupna gostima u okviru ponude, a nude i mogućnost organizovanja rođendana i drugih proslava u prirodi.

Kuršumlijska banja
foto: Printscreen/Youtube

Lekovita voda Kuršumlijske banje

Posetioci ove banje u Srbiji mogu uživati u termalnim vodama jedinstvenog vulanskog porekla čija je temperatura u rasponu od 14 do 63°C. Takođe, lekovito termomineralno blato ili peloid je još jedna od atrakcija Banje.

Kuršumlijska banja
foto: Printscreen/Youtube

Vode izvora Kuršumlijske banje spadaju u red natrijum-karbonatnih jer imaju visok sadržaj karbonata, silikata, metaborne kiseline, kalijuma, fluora i litijuma, umerenih sadržaja kalcijuma i magnezijuma i malih količina gvožđa. Od drugih banja u Srbiji, ove vode se izdvajaju po brojnim elementima koji se javljaju u tragovima (olovo, cink, volfram, vanadijum, kalaj, antimon, titan, srebro), kako se navodi na sajtu "Banje u Srbiji".

Šta se leči u Kuršumlijskoj Banji?

Oni koji dolaze u potragu za zdravstvenim oporavkom, to čine u okviru Zavoda za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju „Žubor“. Prema zvaničnim podacima, smeštajni deo ima 240 ležajeva.

Kuršumlijska banja
foto: Printscreen/Youtube

U ovom lečilištu se uspešno tretiraju povrede i oboljenja lokomotornog aparata, reumatizam, bolesti organa za disanje, dijabetes, neurološki poremećaji, bolesti metabolizma i malokrvnosti kod dece.

Pored terapije sa peloidom i termomineralnom vodom, ovde se primenjuju fizikalne i kinezi terapje, kao i elektroterapije.

Turističke atrakcije Kuršumlije

Kada se pomene Kuršumlija, prva misao svakako je Đavolja varoš, geomorfološki fenomen i jedini lokalitet u Srbiji uvršten na izbor za 7 svetskih čuda. U selu Đake se nalaze 202 neobične figure, visine od 2 do 15 metara i dva izvora jako kisele vode. Specifična boja i neobičan prizor ne ostavljaju ravnodušnim, te su otuda potekle i brojne legende o ovom mestu.

Turisti mogu posetiti i Prolom Banju ili Lukovsku Banju, ali i srpske srednjovekovne manastire, odnosno prve zadužbine Stefana Nemanje - manastir Sv. Nikole i manastir Presvete Bogorodice u Kuršumliji.

Atrakcije kuršumlijskog kraja su brojne, a organizuju se i brojne manifestacije i festivali.

(Kurir.rs//Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track