U selima opštine Žitorađa, gde se tradicionalno gaji povrće u plastenicima i na otvorenom, ovih dana počela je berba crvene paprike za proizvodnju ajvara. Povrtari su, uprkos jednoj od najtežih proizvodnih godina, proizveli znatne količine paprike, koja je nešto sitnija nego prethodnih godina i teža za preradu. Interesovanje kupaca je veliko, a cena, kao i prethodne godine, od 130 do 150 dinara za kilogram.

Nije ih ovog leta zaobišlo ništa od onoga, što bi moglo da utiče na rod i kvalitet paprike. Uspeli su, kažu, ipak da se izbore sa, do sada, najekstremnijim vremenskim prilikama, ali su pogledi i dalje upereni ka nebu, jer je pred njima period zrenja i prave berbe, koja će zakasniti ove godine u odnosu na prethodne.

- Sve što treba da preživi paprika, od grada do velike suše, sve je preživela, sad je ona junak. Kvalitet, kao kvalitet nije loš, ali ima dosta za odbacanje, dok se prođe, pa sad videćemo nadalje, ima lepa paprika, kvalitet jeste, a sad količina, ne znamo koliko će da ima - kaže Saša Milosavljević, povrtar iz Đakusa.

Snimak ekrana (454).png
Printscreen/RTS 

Povrtari u Dobriču tek očekuju prave kupce, kojima do sada i nisu imali bogzna šta da ponude, jer prve berbe gotovo da i nije bilo.

- Cena kao cena, mora da bude dostupna svakome da kupi, malo je možda jača, ali i prošle godine je bila ista cena, slična. Ne možemo mi da tražimo neku cenu, koju ljudi ne mogu da kupe, da bude pristupačno sve i mi da budemo malo zadovoljni i kupci - dodaje Saša.

Deo svoje proizvodnje, Milosavljevići upotrebe za pripremu ajvara i u svom domaćinstvu. Sašina supruga Žaklina kaže da je, pored tradicionalne recepture, bitan i kvalitet paprike i određene osobine, radi lakše pripreme.

Snimak ekrana (456).png
Printscreen/RTS 

- Da bude zrela paprika, prava, domaća paprika, to se vidi kakva je. Da se lako ljušti? Lepo se ljušti, normalno. Bukvalno se pogledom ljušti, kad neko hvali svoju papriku? Kakva je ova vaša paprika? Naša dobra, odlična, lepo se ljušti, sama - objašnjava Žaklina Milosavljević, povrtarka iz Đakusa.

Poslednjih godina, mnogi proizvođači se okreću proizvodnji drugih sorti paprika, kako bi povećali ponudu i smanjili rizik.

- Sortiment sam promenio, imam tržište, ugovorenu proizvodnju i ne razmišljam o prodaji. Skupim radnike, oberemo, oteram, odmah mi se isplati, nema da razmišljam o prodaji - ističe Goran Aleksić, povrtar iz Đakusa.

Snimak ekrana (455).png
Printscreen/RTS 

Ako vreme posluži, paprike će u selima opštine Žitorađa biti sve do prvih mrazeva. Ipak, dobri poznavaoci prilika savetuju da treba iskoristiti kvalitetniju papriku, koja će početi da stiže na pijace narednih dana, do kraja ovog meseca.

biznis.kurir.rs/RTS