Slušaj vest

Norbert Buš (22) iz Kikinde, vlasnik prve urbane farme mikrobilja u gradu na severu Banata, već neko vreme uživa u plodovima svog rada. Za razliku od kolega povrtara, koji sa zebnjom iščekuju svaku promenu vremena svesni da nebo, u vidu leda, kiše ili dugotrajne žege, može da im uništi povrće na njivi ili u plasteniku, on takvih briga nema. Računicu je pronašao u gajenju graška, kupusa, rotkvica,
rukole, šargarepe, bosiljka i korijander u posudama na kancelarijskoj polici, u sobi kuće njegove tetke:

Prva urbana farma mikrobilja Foto: Kurir/S.U.

- Mikrobilje poseduje i do 40 puta više minerala i vitamina u odnosu na odraslu formu istog bilja. Zdravo je i potpuno je istog ukusa kao i redovno povrće. Ne žalim se, zasad solidno ide, ali uvek može bolje - kaže Norbert pokazujući nam svoju mini urbanu farmu.

Norbert se ne boji suše i grada, ali u ovoj proizvodnji neki red mora da postoji i da biljke imaju idealne uslove:

- Od čiste zemlje, odgovarajuće temperature, vlažnost vazduha, svetlosti i vode. U prostoriji temperatura treba da je oko 25 stepeni. U zavisnosti od biljke, od sadnje do berbe, u proseku, potrebno je između 10 i 15 dana. Što se tiče plasmana, problema nema. Mikroblje isporučujem ovdašnjim restoranima, a naručuju ga i Kikinđani koji vole da se hrane zdravo. Nadam se da ću uspeti da proširim tržište - optimistačan je mladić koji se školovao za nešto sasvim drugo:

- Po profesiji sam elektrotehničar za elektroniku na vozilima. Kao što vidite, pronašao sam se u potpuno drugoj oblasti, mada sam se bavio i mnogim drugim stvarima. Ovaj me ispunjava i nameravam da ga unapredim - jasan je Norbert.