BRAĆA RADOVAN I NIKOLA BRINU O 100 JUTARA ZEMLJE: Na zaradu se ne žale, proizvode tri biljke, a sve što proizvedu i prodaju
Foto: Facebook/Radovan Denić, Shutterstock

ide im od ruke

BRAĆA RADOVAN I NIKOLA BRINU O 100 JUTARA ZEMLJE: Na zaradu se ne žale, proizvode tri biljke, a sve što proizvedu i prodaju

Moj biznis -

Braća Radovan i Nikola Denić iz Silbaša nedavno su posejali kukuruz i počeli sa navodnjavanjem paprike i setvom soje. Ovi mladi poljoprivrednici obrađuju ukupno 100 jutara zemlje (oko 72 ha) u okviru dva registrovana gazdinstva, a uprkos brojnim izazovima, poručuju: 'kada radiš ono što voliš, ništa nije teško.'

- Nema spavanja i odmora kada krenu poslovi. Jedini odmor je u mrtvom delu sezone krajem novembra i tokom praznika. Već od februara, ako je lepo vreme kao što je ove godine, priprema se mehanizacija za iduću godinu i kreće nova sezona - priča stariji brat Radovan.

kukuruz, polje kukuruza
foto: EPA/Julien Warnand

Upitan rod kukuruza ove godine

Završili su setvu kukuruza na 40 jutara. Denići pričaju da su uradili sve što je do njih da setva i nicanje protekne što bolje moguće. U februaru su uradili zatvaranje brazdi kako bi sačuvali vlagu.

- Pred setvu smo ponovo pripremali, čekali smo da uslovi budu optimalni za 'bacanje' semena. To podrazumeva određenu količinu vlage da bi biljka mogla da nikne. Najvažnija je temperatura zemljišta, optimalno je oko 12, 13 stepeni - napominje Vladimir Denić, koji je svojim sinovima preneo znanje i ljubav prema poljoprivredi.

Koriste FAO grupu hibrida od 400 do 450 (za zrno) koja se njima pokazala kao najbolja.

Traktor, njiva, Setva
foto: Shutterstock

- Prošle godine imali smo između sedam i osam tona suvog zrna kukuruza po jutru. Kakav će rod biti ove godine, to niko ne zna.

Soja će brzo nići

Ono što znaju, jeste da se setva mora obaviti. Radovan će uz mlađeg brata Nikolu, koji je pre dve godne završio Poljoprivrednu školu, smer poljoprivredna tehnika, posejati soju na 40 jutara. Sa dva traktora od 140 konja, kreću u ovaj posao. Nikola će najpre drljačom još jednom poravnati zemlju i ukloniti korove koji su ponikli. Nakon ove, poslednje pripreme pred setvu, Radovan će posejati do 420.000 zrna soje po hektaru, a uporedo i primeniti veštačko đubrivo.

- Temperatura zemlje je idealna, soja će brzo nići, kao i kukuruz, već sedam do deset dana nakon setve - kaže Radovan i nada se da će cena otkupa ove godine biti viša nego prošle.

soja, Plantaža
foto: Profimedia

- Najteže nam pada sušno vreme i cene inputa, gorivo nam je najskuplje u regionu. Cene poljoprivrednih proizvoda u prošloj godini su prepolovljene u odnosu na 2022. godinu. Kukuruz je pre dve godine bio 36, 37 dinara, soja je bila 82 dinara, a prošle godine kukuruz je bio 15,16 dinara, soja 48 dinara.

Sav rod, kaže, prodaju kooperantima iz Silbaša.

BEZ NAVODNJAVANJA NEMA NIŠTA

Njihova porodica se već godinama intenzivno bavi i povrtarstvom. Ono što im se pokazalo kao najisplativije su začinska paprika koju sade na šest jutara i prezimljujući crni luk na tri jutra.

- Papriku smo juče navodnjavali čitav dan, a luk smo od avgusta zalivali već 15 puta. Moramo, inače rod neće biti dobar. Ugovorena je prodaja paprike sa dugogodišnjim otkupljivačima sa kojima radimo iz Horgoša. Cena paprike bi trebalo da bude kao prošle godine, 80 dinara. Crni luk ne ide na ugovor, za njega imamo svoje neke kupce - priča stariji brat.

A da li je otac ponosan što su i sinovi odlučili da nastave porodičnu poljoprivrednu tradiciju.

- Naravno, drago mi je što ih učim poslu i što će nastaviti da se bave poljoprivredom. Ali opet, ne mogu da se ne pitam kakvu će perspektivu imati, jer je stanje u poljoprivredi sve lošije - kaže Vladimir Denić.

Njiva ne čeka, pa se Denići nadaju većoj kiši, jer samo ona će, kažu, spasiti useve.

(Kurir.rs/Agroklub)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja