IZ GRADA SVETLOSTI SANJALI KRIVI VIR! Nenad i Verica došli iz Pariza, sad čuvaju ovce i otkrivaju od kolikog stada može da se živi (foto, video)
Selo Krivi Vir, koje se nalazi u blizini Boljevca, poznato je po svojoj autohtonoj krivovirskoj ovci „žuji“ i prepoznatljivom siru. Tu su svoju sreću i mir našli Nenad Antonijević i Verica Marinković, povratnici iz Francuske, koji su ostvarili svoj dugogodišnji san o seoskom životu.
Nenad i Verica su godinama sanjali o životu u mirnom ruralnom okruženju. Nakon što su neko vreme proveli u Parizu, odlučili su da se vrate u Srbiju i započnu novi život u Krivom Viru. Njihova odluka nije bila slučajna – privukla ih je netaknuta priroda, manjak urbanizacije, kao i osećaj slobode. „Oduvek smo želeli da živimo na selu, a ovde nije prenaseljeno kao u mnogim drugim mestima. Dopala nam se sloboda i nezavisnost – imamo našu hranu, a sve ostalo je jednostavnije,“ objašnjavaju Nenad i Verica.
Na proplanku okruženom stoletnim hrastovima, Nenad i Verica su stvorili svoje malo životinjsko carstvo. Njihova farma broji preko 200 ovaca, među kojima su i romanovske ovce, guske, patke, japanske prepelice, kokoške, mini koze, kao i mačke i psi. Tu je i jedna krivovirska ovca „žuja“, posebna atrakcija na njihovom imanju. Romanovske ovce, kažu, uzgajaju prvenstveno zbog mesa, dok druge rase koriste i za sir.
Iako su se Nenad i Verica prvi put suočili sa izazovima stočarstva, brzo su se prilagodili. Prva zima koju su proveli u Krivom Viru bila je teška, sa velikim smetovima, ali nisu imali nikakvih problema jer su njihove životinje bile dobro zaštićene, a na imanju su imali sve što im je potrebno. Sada se pripremaju za treću zimu i u potpunosti su se navikli na život na selu.
Iako su Nenad i Verica u početku imali malo znanja o stočarstvu, sve su naučili u hodu. „Sve je bilo pomalo zapušteno kada smo stigli, ali sada smo u fazi čišćenja i obnavljanja“, dodaje Nenad. Na farmi se suočavaju sa divljim životinjama poput lisica, šakala i vukova, ali to ih ne ometa.
Ono što ih najviše privlači jesu mir i sloboda koje su našli u Krivom Viru, kao i povratak drugih ljudi iz inostranstva, koji, poput njih, kupuju zemljište i vraćaju se svojim korenima.
„Razlika između romantike i stvarnog rada je velika“, ističe Nenad, „potrebno je imati jasnu ideju i plan kako bi sve funkcionisalo. Problemi su uvek tu, jer prelazimo iz jednog načina života u drugi, iz urbanog u neprestanu borbu sa prirodom“. „Važno nam je da se finansijski održimo, iako se trenutno vrtimo u krug“, kaže Nenad, naglašavajući da je moguće živeti od oko 50 ovaca i drugih životinja.
- 50 ovaca koje se muzu, tu su i jaganjci, mogu da održavaju jedno domaćinstvo, pojašnjava Nenad.
Jedan od njihovih najvećih uspeha je proizvodnja sira. Iako su tek nedavno počeli, mesečno proizvode između 25 i 30 kilograma, uglavnom od alpinskih koza. Na trećoj Krivovirskoj sirijadi, Nenad i Verica učestvuju kao proizvođači, ponosni na to što su postali deo lokalne zajednice i njenog prepoznatljivog brenda.
Zanimljivo je da Verica sada siri sir a nikada pre toga nije to radila!
Njihova farma je dokaz da se uz trud i ljubav prema prirodi, i iz snova može stvoriti realnost. Nenad i Verica, sa svojim povratkom iz Pariza, doneli su novi život u Krivi Vir, a njihova priča služi kao inspiracija mnogima koji razmišljaju o povratku na selo.
Kurir.rs/Svi Srbi u Parizu/RTS Znanje-imanje
SRBIN IZ NEMAČKE OTKRIVA KAKO SE LJUDI NOSE SA OTKAZIMA: Nemci strepe, a naši računaju na jednu stvar - do sada ih nikad nije izdala