Na plantaži kompanije Delta Agrar u Zaječaru u punom je jeku ovogodišnja berba jabuka, a očekuje se ukupan rod od čak 12.000 tona.

Na zasadima jabuka koji se prostiru na više od 270 hektara, dnevno se sa krošnji skine i do 250 tona ovog voća.

Delta Agrar je sa predstavnicima medijskih kuća podelio atmosferu berbe, gde su imali priliku da se upoznaju sa najsavremenijom tehnologijom i načinom skladištenja plodova. Organizovana je i posebna akcija humanitarnog branja jabuka, zahvaljujući kojoj će učenici dve zaječarske osnovne škole, „Ljuba Nešić" i „Desanka Maksimović", od Delta Agrara dobiti donaciju u vidu zdrave užine.

Berba jabuka
Delta Agrar Berba jabuka na plantaži Delta Agrar u Zaječaru

 Delta Agrar je lider u voćarskoj proizvodnji u Srbiji i regionu, a ističe se i po zasadima ekskluzivnih klupskih sorti jabuka. Berba Greni, Modi i Ajzak je pri kraju, a u punom je jeku ubiranje sorte Eveline koja se smatra definicijom svežine i prirode. Prisutnima se obratio i CEO Delta Agrara Luka Popović koji je istakao da mu je drago što današnja berba ima i društveno odgovornu ulogu.

VISOKI STANDARDI KVALITETA

Tajna uspeha u proizvodnji jabuka leži u kombinaciji inovativnih tehnika i održavanju visokih standarda kvaliteta sadnog materijala i prihrane.

Novinari su imali priliku da vide da Delta Agrar u proizvodnji i skladištenju koristi najsavremenija tehnološka rešenja.

Zasadi su opremljeni senzorima za vlagu i drugim pokazateljima zemljišta, što ih čini najmodernijim i najvećim voćnjacima ovog tipa u Evropi.

Između ostalog, povezani su sistemom za navodnjavanje "kap po kap" i meteorološkom stanicom putem GPRS-a.

Takođe, koriste se i sistemi za zaštitu od prolećnih mrazeva, prihranu biljaka i odbranu od grada.

- Naši voćnjaci su na ukupnoj površini od 700 hektara, u Čelarevu i okolini Zaječara. Posebno smo ponosni na čak 9 ekskluzivnih klupskih sorti jabuka koje gajimo. Njih mogu da proizvode samo voćari koji su u svom radu pokazali izuzetne rezultate i privrženost bezbednosti i kvalitetu proizvoda. U narednim godinama nastavićemo sa investicijama u proširenje zasada, posebno u Zaječaru - rekao je Popović.

Živojin Garašanin, rukovodilac voćarstva u Zaječaru istakao je da je gustina zasada od 4.000 do 8.000 stabala po hektaru sa prinosima od 60 do 80 tona po hektaru.

Učesnici humanitarne akcije bili su podeljeni u timove i prošli su obuku branja jabuka. Na svakih kilogram ubranih jabuka Delta Agrar će donirati 10 kilograma.

BERAČI JABUKA.jpg
Delta Agrar Berba jabuka na plantaži Delta Agrar u Zaječaru

 Pored dve osnovne škole iz Zaječara, pobednički tim odabraće još jednu organizaciju ka kojoj će biti usmerena donacija. U berbi je učestvovao i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić koji je naglasio značaj voćarske proizvodnje Delta Agrara za zaječarski okrug.