Na gazdinstvu Ilije Mijatovića u Šušnjarima, kod Laktaša u susednoj BiH, ove godine kruška je dobro rodila. Biće opet rakije sa njenim plodom u boci, po čemu je ovaj domaćin nadaleko poznat. I mladi zasad šljiva, star četiri godine, dobro je rodio.

Ilija svake godine, mesec dana nakon oplodnje krušaka, kroz grlić flaše provlači plodove veličine malo većeg lešnika.

fraj-stockphotocloseuphandholdingglassofbrandy683545096.jpg
Foto: Shutterstock

Treba znati izabrati plodove

Zatim vezicama veže bocu za granu i obilazi zasad barem mesec dana, da vidi da li je plodić u boci otpao. Ako ne otpadne, onda će većina plodova ostati u njoj i narasti do berbe. Kada ispeče rakiju, uliće je u boce sa takvim, manjim ili većim plodovima.

- Svake godine stavljam od 400 do 500 boca i ostane mi minimalno pola. Prošle godine ostalo mi je 250 sa plodom kruške unutra. Ove godine stavio sam nešto više od 300 i trebalo bi da ih ostane minimalno 150. Nije to lak posao, treba znati koji plod izabrati i na koju granu zavezati. Muka je kad malo naraste plod, pa otpadne i onda je još teže izvući ga iz boce - kaže Ilija.

I šljiva dobro rodila

Srećom, trud se isplati jer do berbe Ilija proda sve boce sa plodom kruške. Važno je naglasiti da je to ekološka rakija sa ekološki proizvedenim plodom kruške unutra. Mijatović je prošle godine dobio sertifikat, a rakiju izvozi u Nemačku, gde je prodaje po ceni od 25 evra za jednu bocu s plodom unutra.

kruske-shutterstock-487927837.jpg
Foto: Shutterstock

- Cena rakije Viljamovke bez ploda je 20 maraka (oko 1.200 dinara) po boci i ostalo mi je nešto malo od prošle godine. Veći deo sam prodao u Nemačkoj, a manji ovde kod nas. Sreća da je ove godine rodila kruška i biće ponovo rakije. Imam protivgradnu mrežu, navodnjavanje i svoj kotao. Viljamovka je opala u zadnje vreme, ali biće je više nego prošle godine. Fatel je podbacio zbog mrazeva, a Konferans i Santa Marija su baš dobro rodili.

U ovoj godini, prvi put je rodila i mlada šljiva stara četiri godine. Sa stotinak stabala uglavnom čačanske rodne, Mijatović očekuje oko pola tone. Sve će ići u rakiju jer, kako kažu stari ljudi, šteta je šljivu iskoristiti za pekmez ili prodaju u svežem stanju.

ILIJIN PROIZVOD NEMCI PAPRENO PLAĆAJU Svako proleće uradi jednu stvar i zarada mu bude duplo veća, a do sledeće berbe sve proda! Foto: Youtube/Babylonstoren, Shutterstock

biznis.kurir.rs/Agroklub