MARKO SE 8 GODINA DOKAZIVAO KOD DRUGIH, A ONDA REŠIO DA SE OPROBA U PRIVATNOM BIZNISU: Otkrio sve tajne svog menadžerskog uspeha
Foto: SAM

najbolji

MARKO SE 8 GODINA DOKAZIVAO KOD DRUGIH, A ONDA REŠIO DA SE OPROBA U PRIVATNOM BIZNISU: Otkrio sve tajne svog menadžerskog uspeha

Moj biznis -

Mladi menadžeri nose jaku energiju, unose je u svoje poslovanje i okruženje, pokreću inicijative i bez odustajanja sa svojim timovima, hrabro rade na ciljevima. Jednog takvog, Marka Jovanovića, prepoznala je Srpska asocijacija menadžera i dodelila mu laskavu titulu najboljeg mladog menadžera za 2023. godinu.

On je diplomac Ekonomskog fakulteta u Nišu i master beogradskog FON-a. Posle osam godina korporativne karijere nedavno je odlučio da krene novim putem, putem privatnog biznisa i oproba se u jednom novom okruženju i iz jedne sasvim nove pozicije.

Postoji jedna formulacija koju je, kako kaže, još ranije čuo, a to je da vizija treba da uvek bude jasna, a put do realizacije fleksibilan:

- Tako može da se opiše i razvoj moje karijere. Uvek sam se vodio principom preuzimanja odgovornosti za rezultat, radio na efikasnosti i brinuo o ljudima koji čine moj tim. To je bio moj lični put do uspeha i zahvaljujući tome sam najpre dobio mogućnost da upravljam timom ljudi, zatim poslovnom funkcijom razvoja poslovanja i nakon toga i celim profitnim centrom i linijom biznisa.

Marko Jovanović
foto: Privatna Arhiva

Marko sebe u budućnosti vidi kao osobu koja će kreirati organizaciju koja će biti strateški partner firmama svih veličina i omogućiti im da najpre razumeju, a onda i usvoje inovacije koje nam donosi tehnološki progres. Da se na plaše veštačke inteligencije, automatizacije i digitalizacije, da razvijaju poslovne aplikacije i upravljaju podacima.

Za njega se uspeh srpskog menadžera danas meri isključivo dostizanjem rezultata, jer se kroz postizanje profita zapravo obezbeđuje održivost, ali to nikada ne sme da bude na uštrb zadovoljstva zaposlenih ili klijenata, jer je upravo to faktor za dugoročni opstanak na liderskoj poziciji na tržištu.

- Dobri pokazatelji uspeha su broj drugih menadžera i lidera koje ste izgradili i osnažili u svom timu, koliko ste inovacija primenili u radu i time prestigli kunkurenciju, ali i motivisanosti za rad u kolektivu.

Generacije koje dolaze su, smatra najbolji mladi srpski menadžer, spremne za ove korake, jer je njihov nivo tehnološkog znanja u startu na višem nivou u odnosu na prethodnike, ali ne treba zaboraviti i da očekuju više. Pre svega transparentnu komunikaciju, mentorstvo i podršku na poslu:

- Mislim da su fleksibilniji i spremniji na promene, a sa druge strane imaju veća očekivanja od poslodavaca i manje strpljenja. Odgovornost iskusnih poslovnih lidera je da im naprave prostor da se ostvare, a sve to mora da bude zasnovano na komunikaciji, empatiji i razumevanju.

Marko je sve to izgradio u korporacijskim timovima koje je godinama unazad stvarao. Danas pokušava da dokaže da je sve to moguće i na sopstvenom terenu – u privatnom biznisu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track