OVIH 5 POSLOVA HRVATI TRENUTNO ODLIČNO PLAĆAJU: Ne podrazumevaju diplomu a oglasa je sve više kako se bliži letnja sezona
Foto: Shutterstock

OVIH 5 POSLOVA HRVATI TRENUTNO ODLIČNO PLAĆAJU: Ne podrazumevaju diplomu a oglasa je sve više kako se bliži letnja sezona

Moj biznis -

Indeks slobodnih radnih mesta OVI za mart pao je za 8,2 procenta u odnosu na mart prošle godine, što je njegov najveći pad u poslednjih 37 meseci, dok je u odnosu na februar ove godine smanjen za 4,2 procenta, što je najveći pad vrednosti na mesečnom nivou od juna prošle godine, objavio je Ekonomski institut Zagreb (EIZ).

- U prva tri meseca ove godine indeks je pao za 5,1 procenat u odnosu na isti period prošle godine, što je najveći pad u poslednje tri godine. Iako je potražnja za poslom pala u prvom kvartalu, u poslednjih 12 meseci desezonirani indeks je blago porastao u odnosu na prethodnih 12 meseci, za 0,1 procenat - istaknuto je u sredu u objavi na sajtu EIZ-a.

Karin, Karinsko mora, Hrvatska
foto: Printscreen/Youtube/DENI X Tv

Prodavac, konobar, kuvar, magacioner i vozač i dalje su najtraženija zanimanja, kao i pre godinu dana, iako su sva zanimanja osim kuvara zabeležila pad broja oglasa u martu na godišnjem nivou i zajedno doprinela padu indeksa za 0,6 procentnih poena.

Najveći pozitivan doprinos indeksu od 0,2 procentna poena imali su kuvari, dok su nastavnici dali negativan doprinos sa čak -2,2 procentna poena, uz programere, informatičare i automehaničare koji su dali svaki sa -0,5 procentnih poena, navodi EIZ-And.

(Kurir.rs/B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja