SINIŠA STVORIO SVOJ BREND RAKIJE: Prodaje je duplo skuplje nego ostali proizvođači - Njegov recept je poseban a evo i po čemu
Foto: Shutterstock

plodno zemljište

SINIŠA STVORIO SVOJ BREND RAKIJE: Prodaje je duplo skuplje nego ostali proizvođači - Njegov recept je poseban a evo i po čemu

Moj biznis -

Zbog podneblja i specifičnog čuvanja komine te zbog samo njima znanog recepta proizvodnje prepeka na području Novog Brda je stvoren "novobrdski brend" rakije čija je cena od 30 do 50 procenata veća u odnosu na rakije koje se proizvode u ostatku Kosova i Metohije.

U kominu nezavisno da li je u pitanju šljiva, kruška ili jabuka, ovdašnji domaćini ne dodaju šećer jer se njime, kako tvrde, ubija ukus voća od koga se rakija proizvodi.

rakija
foto: Shutterstock

Siniša Jović, pre desetak dana počeo je da peče "jabukovaču“ od komine stavljene pre godinu dana i kaže da se plaća dobro jer od jednog kazana izađe do 30 litara meke rakije.

- Od četiri kazana meke u koje dodam 15 litara čiste planinske vode izađe od 30 do 35 litara ljute jačine oko 52 stepena - kaže Siniša koji želi da prenese iskustvo sinu Mihajlu koje je on stekao pekući rakiju pored dede i oca.

Ima da ispeče stotinak kazana obične ili oko 900 litara ljute.

Bitno je da se sa komine, koja je posle previranja „zatvorena“ u buradima da ne vetri, skine gornji sloj u kome se skupi sva gorčina voća, a potom se „komina“ kuva na tihoj vatri u kazanu kako ne bi došlo do zagorevanja.

rakija
foto: Shutterstock

Prepek nije gotov sve dok se u buretu od stotinak kilograma ne dosipa prokuvana, a potom ohlađena destilovana voda koja razblaži ili skine za dva tri stepena jačinu rakije.

- Tako dobijena rakija se čuva u staklenim bocama zapremine od 50 litara u naredna dva, tri meseca kako bi se "ohladila“ i dobila stvarnu jačinu od nekih 48 stepeni - pojašnjava on.

Voćarstvo u Novom Brdu, zajedno sa stočarstvom, čini osnovnu delatnost domaćina.

IDELANO ZA VOĆE I PŠENICU

Jović kaže da je u Novom Brdu, posebno u delovima uz potoke, bogomdano da se zasade voćnjaci ili zaseju pšenica, ječam i ovas od kojih hrane muzne krave proizvodeći i nadaleko poznati novobrdski sir.

sir
foto: Shutterstock

To su prepoznali u Raško-prizrenskoj eparhiji, čija je organizacija "Majka Devet Jugovića" u rejonu Zebinca formirala farmu ovaca proizvodeći meso, mleko i kajmak. Oformili su pogon za proizvodnju mleka i mlečnih proizvoda koje plasiraju preko prodavnice otvorene u porti manastira Gračanica i zaposlili desetine Novobrđana.

Jović veruje da bi taj pogon mogao da otkupi mleko i mlečne proizvode, kao i rakije i pomogne Novobrđanima da zaštite brend.

Razlog više leži, kako veli, u činjenici da se sve više mladih ljudi usled nedostatka državnog posla okreće stočarstvu i voćarstvu jer se radi o unosnom poslu od koga mogu da žive porodice ne iščekujući pomoć narodne kuhinje.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track