ŠTEFAN IMA VREMENA I ZA FAKULTET I ZA POSAO NA NJIVI: Priprema se za doktorat, a uporedo seje, žanje i GAZDA je za primer
Foto: Shutterstock

sve postiže

ŠTEFAN IMA VREMENA I ZA FAKULTET I ZA POSAO NA NJIVI: Priprema se za doktorat, a uporedo seje, žanje i GAZDA je za primer

Moj biznis -

Štefan Edorian Belu iz Vladimirovca kod Pančeva je mladi poljoprivrednik, koji je Poljoprivredni fakutet i master studije završio u Temišvaru, u Rumuniji. Uža specijalnost u poljoprivrednoj nauci mu je uljana repica.

Razmišlja da upiše i doktorske studije, ali znanje stečeno na univerzitetu ne primenjuje u teoriji prenoseći ga drugima, već ga koristi u praksi na sopstvenim njivama u setvi primarnih poljoprivrednih kultura: pšenice, kukuruza, soje, suncokteta, ječma i uljane repice, u čemu mu pomažu tata Dorel, stric Jonel, brat Đorđe i deda Đorđe.

- Za poljoprivredu sam se opredelio iz više razloga, a glavni je taj što sam od malena bio prisutan u svim poljoprivrednim poslovima. Ja sam peta ili šesta generacija poljoprivrednika u familiji Belu - započinje Štefan.

Radovin Mirković, poljoprivrednik
foto: RINA

Posebno je želeo da poruči mladima da ne treba da odlaze sa sela, već da sačuvaju tradiciju svojih roditelja.

- Moja poruka mladima je da ne beže iz sela već da sačuvaju gazdinstva i nastave poslove svojih roditelja. Za to postoje razlozi, na selu su ljudi slobodniji, imaju više prostora za kretanje, nisu zatvoreni u četiri zida, već svakodnevno, baveći se poljoprivredom, imaju obaveza, ali, i pored toga, uvek bude vremena za odmor i putovanja, što je sada među mladima popularno - objašnjava Belu.

Kako kaže, u suvom ratarenju poljoprivredno gazdinstvo Belu uvek je koristilo sertifikovano seme, strano i domaće, ali je sada, na njegov predlog, krenulo više da seje domaće NS seme i bili su zadovoljni prinosima.

Loznica, poljoprivreda, kombajn
foto: T. Ilić

- Sledio sam njihova uputstva i opredelio sam se za NS seme u prolećnoj setvi kukuruza i suncokreta. Posebno bih istakao NS hibride suncokreta, jer tokom superćelijske oluje nisam imao nijednu poleglu stabljiku - ističe Štefan.

I setva je investicija

Edorian naglašava da se prilikom setve konsultuje sa svim kolegama i stručnjcima iz svih semenskih kuća.

- Svaka setva predstavlja investiciju i zato s posebnom pažnjom prilazim tom poslu, ne štedim na semenu, veštačkom đubrivu i zaštitnim sredstvima, jer od ulaganja zavisi kakav će rod biti u pogledu prinosa i kvaliteta. Investicija u poljoprivredi nije samo ulaganje u fizičku imovinu gazdinstva, već i svaka nova setva - kaže Belu.

Setva
foto: Nsseme

Štefan Edorian napominje da je ove godine gazdinstvo Belu ugovorilo ogledna polja sa više semenskih kuća na 12 hektara, gde je već posejano 22 hibrida. I u toj setvi, naglašava, očekuje da će NS seme biti među prvim hibridima u pogledu prinosa.

Kada govorimo o klimatskim promenama i sve češćim sušama, Štefan Edorian napominje da primenjuje direktnu setvu posle žetve, bez ikakvih prethodnih priprema zemljišta.

- U setvi ne okrećem zemlju već seme polažem u oranice direktno sejalicom, koju smo prošle godine kupili. Tako smo prošle jeseni sejali pšenicu, uljanu repicu i ječam. Jednostavno, na parcele sam ušao posle žetve sa sejalicom i dobio odlične rezultate, jer takva setva ne štedi samo vreme i gorivo, već i čuva vlagu u zemlji i daje dobre prinose. Tako ću na proleće sejati i kukuruz, soju i suncokret - zaključuje Štefan.

kurir.rs/Dnevnik

Bonus video:

09:14

Dušan nikad neće iz sela i jedini je POLJOPRIVREDNIK PISAC u Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track