NASEKLI PIROTSKU PEGLANU PA OPLELI I KOLCE! Kilo skuplje i od jagnjetine, evo pošto je! Paprena cena specijaliteta s juga (VIDEO)
Foto: Youtube Printscreen/Pirotske vesti

11. sajam peglane kobasice

NASEKLI PIROTSKU PEGLANU PA OPLELI I KOLCE! Kilo skuplje i od jagnjetine, evo pošto je! Paprena cena specijaliteta s juga (VIDEO)

Moj biznis -

Tu kobasicu morate 80 puta da skinete, da opeglate, da okačite. Pegla se flašom sa toplom vodom ili vinom u flaši. Znači, 80 puta vi morate ovu kobasicu da peglate, da peglate i da vratite...

Pirot je ovog vikenda epicentar ukusa i tradicije zbog 11. sajma peglane kobasice, manifestacije koja okuplja gurmane i ljubitelje jedinstvenih gastronomskih specijaliteta.

Na sajmu se predstavilo 40 izlagača, a stručna sedmočlana komisija je za pobednika izabrala Piroćanca Ninoslava Stojadinovića, koji već treću godinu zaredom nosi titulu najboljeg proizvođača peglane kobasice.

Sajam peglane kobasice u Pirotu
Sajam peglane kobasice u Pirotufoto: Youtube Printscreen/Pirotske vesti

Iz Turističke organizacije Pirota ističu da su veoma zadovoljni ovogodišnjom posetom zbog velikog broja gostiju iz susedne Bugarske. Ova jedinstvena manifestacija pruža priliku posetiocima da pored peglane kobasice koja se može kupiti za 4.500 dinara po kilogramu degustiraju i različite lokalne specijalitete.

"Poštujem tu staru tradicionalnu recepturu. Nisam menjao ništa, nisam krenuo da ubacujem tečne, ljute arome. Koristim samo prirodne arome i začine sa ovog podneblja kao i dobar izbor mesa. U tome je, u principu, najbolji ključ", kaže Ninoslav Stojadinović, pobednik 11. sajma peglane kobasice.

"Da bi dobili jedan kilogram suvih kobasica, to je pet potkovica, možda i šest u kilogramu, potrebno je 7 i po sati rada. Znači, ovu kobasicu morate 80 puta da skinete, da opeglate, da okačite. Pegla se flašom sa toplom vodom ili vinom u flaši. Znači, 80 puta vi morate ovu kobasicu da peglate, da peglate i da vratite. Zato ona ima ovoliku cenu, mnogo je rada u toj kobasici", kaže Predrag Stanković Mrnjak, proizvođač peglane kobasice.

A cena je 4.500 dinara za kilogram ovog suhomesnatog specijaliteta. Pirotska peglana kobasica je inače, uz ćilim i kačkavalj, treći proizvod iz Pirota sa geografskom oznakom porekla.

"Cilj jeste bio da podignemo nekako ovaj naš treći po redu brend, a pre svega gastronomski brend, da ga zaštitimo, što smo i uradili 2022. godine. I cilj manifestacije jeste bio to, zaštita još jednog našeg brenda. Trudimo se da održimo kvalitet pirotske peglane kobasice sa proizvođačima. Tako da znam da je interesovanje veliko. U početku smo imali taj problem jer ljudi nisu znali šta je pirotska peglana kobasica. Međutim, sad se na daleko zna o njoj", kaže Bratislav Zlatkov, Turistička organizacija Pirot.

Peglana nije meze, peglana je dezert. Ona se "dezertuje" posle ručka, posle večere, posle jela. I preporuka je da se "dezertuje" sa robusnim belim vinima. Što kažu u Pirotu, nije za "najedžu nego je za uživanje".

Iako tačni počeci u Pirotu nisu precizno utvrđeni, prema lokalnom predanju ova tradicija prisutna je više od jednog veka. Legenda kaže da su Srbi u vreme kada zamrzivači nisu postojali, ponudili peglanu kobasicu izbirljivim Turcima kako bi je prodavali. Tako je ova jedinstvena kobasica postala neizostavan deo identiteta Pirota.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track