SRPSKI PROIZVODI OD MESA NAJBOLJI NA PLANETI: Evo koja tri su među prvih 100 na čuvenoj svetskoj listi
Na listi 100 najboljih proizvoda od mesa na svetu Taste Atlas je uvrstio i proizvode iz Srbije. Vrh liste zauzimaju Španci, a slede ih Italijani, ali dobro se kotiraju i neki naši proizvodi.
Prvi od njih je Petrovački kulen sa ocenom 4,5 i 26. mestom ove liste. Par mesta ispod nalazi se Pirotska peglana kobasica, koja je dobila ocenu 4,4 od maksimalnih 5, zauzimajući 39. poziciju, a istu ocenu dobila je i Užička pršuta, zauzimajući 45. mesto.
Petrovački kulen je tradicionalna srpska kobasica poreklom iz Bačkog Petrovca, otuda i naziv. Kobasica se pravi od svinjskog mesa, a jedini dodaci su ljuta paprika i so.
Užička pršuta je vrsta pršute koja se tradicionalno priprema u Zlatiborskom planinskom okrugu, odnosno u opštinama Čajetina, Užice i Nova Varoš. Ovaj mesni specijalitet je postao poznat kao užička pršuta jer se u Užicu prodavao uz mnoge druge regionalne proizvode. Za pripremu ovog mesnog proizvoda mogu se koristiti goveđe, svinjsko i ovčije meso, iako je najtradicionalnije goveđe meso koje je u Srbiji poznato kao užička goveđa pršuta.
Pirotska peglana kobasica je visokokvalitetni suhomesnati proizvod, uz ćilim i kačkavalj, treći proizvod iz Pirota sa geografskom oznakom porekla. Po tradicionalnoj recepturi, pravi se od od najboljih komada junećeg, kozjeg i ovčijeg mesa, uz dodatak začina. Iako počeci „peglanja“ u Pirotu nisu tačno utvrđeni, ovaj delikates se u gradu na jugoistoku Srbije pravi, prema predanju, makar jedan vek.
kurir.rs
MINISTAR MALI: Rastemo brže od proseka EU, želimo da se bavimo ulaganjem u infrastrukturu - EXPO nam je najveća razvojna šansa