KO ZA SAT MOŽE DA NAPLATI 150 €? Frizer iz Beograda otkriva koliko se zaista zarađuje u ovom poslu i ko im je glavna konkurencija
Foto: Profimedia

i rusi friziraju u beogradu

KO ZA SAT MOŽE DA NAPLATI 150 €? Frizer iz Beograda otkriva koliko se zaista zarađuje u ovom poslu i ko im je glavna konkurencija

Moj biznis -

U prvoj polovini ove godine u Srbiji je otvoreno čak 400 frizersko-kozmetičkih salona, dok je u celoj 2022. otvoreno oko 500 salona za lepotu. Prema podacima Agencije za privredne registre (APR) sa ovom šifrom delatnosti registrovano je oko 14.000 preduzetnika. Pored toga, prema statističkim podacima otvaranje frizersko-kozmetičkih salona jedno je od najpopularnijih zanimanja među preduzetnicima mlađim od 35 godina i zauzima drugo mesto, odmah iza programiranja.

Otkud toliko interesovanje za ovim zanatom i da li ovdašnji tinejdžeri zaista u tolikoj meri hrle u stručne škole u kojima će naučiti kako da postanu frizeri i vlasnici salona?

Frizer Darko Spasojević, koji se ovim poslom bavi više od 25 godina, otkriva da u poslednje vreme frizerske salone sve više otvaraju stranci, posebno Filipinci, Indijci, Rusi...

kosa, frizer, frizura, šišanje, farbanje, feniranje
foto: Profimedia

- Toga imate sada maltene na svakom koraku, pa možda i to utiče na povećan broj registrovanih frizera u Srbiji u odnosu na raniji period. Otvaraju i pedikirske salone. Evo, baš preko puta mene, na beogradskom Lionu, radi Ruskinja čije su mušterije samo Rusi – otkriva Darko.

VELIKA ZARADA

Priče koje ovih dana kruže kako frizeri za sat, dva mogu da zarade i do 150 evra nisu sasvim istinite.

- Tako mogu da zarade samo oni koji rade sa poznatim ličnostima. Jedini način da živiš od svog posla i dobro zaradiš jeste da je lokal tvoj. Dakle, može da se živi lepo samo ako je radnja u tvom vlasništvu. Sve ostalo pada u vodu - naglašava Darko.

Dodaje da je sam posao postao neisplativ, jer država "kida" sa nametima, pogotovo ako se lokal nalazi na dobroj lokaciji.

- Režije su ogromne – navodi on.

Potražnja je velika za upis u srednju Školu za negu lepote u kojoj se poslednjih godina traži mesto više. Ove godine upisano je onoliko đaka koliko je planom predviđeno – na najpopularnijem smeru, za frizera, njih 230. Ipak, kako kaže Mesud Čustović, direktor Škole za negu lepote, veliko interesovanje vlada i za zanimanjima pedikira i manikira.

- Baš ovog vikenda održali smo sastanak sa predstavnicima Udruženja frizera Srbije. Dogovorili smo se da naše đake šaljemo kod istaknutih frizera na blok nastavu kako bi radili na podizanju motivacije kod njih, da bi se što više njih opredelilo da nastavi da radi taj posao i posle školovanja. Jer, tek trećina učenika koja završi školu za frizera nastavi da se bave tim poslom - otkriva direktor.

frizer, frizerski salon
foto: Profimedia

Od ovog posla i te kako može lepo da se živi, a nisu ni velika ulaganja, potrebno je tek nekoliko hiljada evra za pokretanje biznisa. Samo treba da se najpre "razradi" posao.

- Baš juče sam čuo za oglas da vlasnik jednog salona nudi za posao frizera platu od 120.000 dinara, i to za četiri i po sata rada. Ipak, i oni koji su novajlije u poslu mogu prosečno mesečno da zarade od 80.000 do 100.000 - otkriva direktor Škole za negu lepote iz Beograda.

Iako vlada veliko interesovanje i sami frizeri se često pitaju gde su svi ti novi frizeri.

- Mali broj đaka nastavi time da se bavi. Evo u mojoj generaciji je bilo 30 i nešto učenika, a samo nas petoro se bavimo ovim poslom. Oni ili odlaze iz zemlje, jer se napolju daleko više plaća nego ovde ili odustaju od zanata, jer ipak kada završe školu ne mogu odmah za sebe da kažu da su frizeri. Moraju da prođu praksu koja traje i nekoliko godina - otkriva Darko Spasojević.

kurir.rs/Politika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja