ZA OVA 2 ZANATA PLATA IDE I DO 100.000 DINARA, ALI NEMA KO DA RADI! Milka otvorila radnju pa naišle muke: "Ovo je VELIKI PROBLEM!"
Foto: Shutterstock, Ilustracija

ZANATLIJE

ZA OVA 2 ZANATA PLATA IDE I DO 100.000 DINARA, ALI NEMA KO DA RADI! Milka otvorila radnju pa naišle muke: "Ovo je VELIKI PROBLEM!"

Moj biznis -

Frizeri i berberi u Srbiji mesečno zarađuju čak do 100.000 dinara sa bakšisom, ali nema dovoljno stručnog kadra koji bi hteo da radi. Srednjoškolci koji su završili škole za negu lepote nakon školovanja uglavnom nemaju dovoljno iskustva jer nisu pohađali dovoljno prakse ili pak nisu bili dovoljno zainteresovani da nauče zanat, priča za Kurir Milka Tutorović (38) iz Beograda.

Milka za sebe kaže da je mali zanatlija, koja je u aprilu ove godine otvorila svoju berbernicu na Vračaru, a ovim zanatom se bavi od 2004.

- Završila sam frizersku školu na Dušanovu i sa 18 godina počela da radim u frizerskim salonima. Radila sam sve muško šišanje, brijanje, oblikovanje brade... U salonu gde sam radila imala sam dobru mesečnu zaradu koje je išla i do 100.000 dinara. Ono što je problem u našem poslu je da iako je dobra zarada nema stručnog kadra da radi - objašnjava Tutorovićeva i dodaje:

Milka Tutorović
foto: Privatna Arhiva

- Iz generacije u generaciju sve manje dece upisuje frizerske škole, ali i oni koji upišu nemaju adekvatnu praksu za te tri ili četiri godine koliko su u školi. Treba uvesti dualno obrazovanje, budući frizeri bi morali da imaju obaveznu praksu u salonima već od prve godine radnim danima dva puta nedeljko, a da profesori proveravaju da li deca pohađaju praksu i kako se ponašaju. Ono što bi možda njih više motivisalo da nauče zanat i da se kasnije bave njime i žive od toga jer mogu, ali i da saloni daju neku simboličnu nadoknadu.

Naša sagovornica smatra i da bi u trećoj i četvrtoj godini budući frizeri trebalo da imaju po tri puta praksu pa čak i subotom da pohađaju salon.

Milka Tutorović
foto: Privatna Arhiva

- Deca treba da nauče kako se čisti salon, kako se održava, kako treba biti ljubazan prema mušteriji, a oni u školi ne nauče sve to jer nemaju motivacije i nisu zainteresovani. Dešavalo se da dođu na praksu i da sve vreme gledaju u telefone, ništa ih ne zanima i na kraju dođemo do toga da završe školu, odu u neki salon i ne znaju da ošišaju i obrijaju mušteriju, a položili su navodno taj diplomski. Posle škole pokušaju da se zaposle i na kraju odustanu od svega jer ne znaju time da se bave.

Milka ističe i da njene kolege imaju problem sa manjkom radne snage i sa profesionalnim kadrom.

Poskupelo i ulepšavanje

Cene šišanja i brijanja

Cene šišanja i brijanja u prestoničkim frizerskim salonima ove godine su više u odnosu na prošlu godinu.

kosa, frizer, frizura, šišanje, farbanje, feniranje
foto: Profimedia

Tako na primer žensko šišanje košta se od 600 dinara pa naviše zavisno od dužine kose, u kombinaciji sa pranjem kose košta od 800 dinara, dok je sa feniranjem i pranjem od 1.400 dinara pa naviše. Što se tiče muškog šišanja ono iznosi od 500 dinara pa naviše isto koliko brijanje i sređivanje brade.

- Minimalna plata koja se daje je 70.000 dinara plus bakšiš koji ostaje gde mesečno to izađe i preko 100.000 dinara. Ja sam svoj zanat počela sa jednom stolicom, ali sada mi je potreban radnik i planiram od septembra da izdam oglas, ali sam čula da kolege ne mogu da nađu radnika i po godinu dana, a i oni koji dođu na obuku desi se da na kraju odustanu od posla. Činjenica je da je sve više posla u ovom zanatu i da su berbernice sve popularnije, te sam zbog toga došla na ideju da sama započnem posao.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja