U ŠTALI NA PAR SATI OD BG, KRAVE ŽIVE KO KRALJICE Za gazdu mislili lud, svakoj kupio po dušek od 100€! Sad mu pare teku kao mleko
Foto: Youtube screenshot/Srećko Stipović

zna znanje kako da svaka da po 20 litara mleka dnevno

U ŠTALI NA PAR SATI OD BG, KRAVE ŽIVE KO KRALJICE Za gazdu mislili lud, svakoj kupio po dušek od 100€! Sad mu pare teku kao mleko

Moj biznis -

Na tristotinak kilometara od Beograda posluje farma muznih krava čiji upravnik i veterinar nosi ime renesansnog slikara.

"Nomen est omen", odnosno ime je znak, govorili su stari Latini, a izgleda da to važi i u slučaju Rafaela Džoja iz Viteza u BiH čije su ideje više nego renesansne.

On je stado muzara uselio u potpuno novu, kompjuterizovanu i automatizovanu halu čiji je upravnik a u kojoj krave žive kao kraljice! Svakoj je gazda farme kupio po dušek od 100 evra kako bi mogle da uživaju i na miru preživaju jer krave navodno najviše daju mleka kad se odmaraju.

krave, farma krava, dušek, dušek za krave, Vitez, Bosna, Rafael Džoja
foto: Youtube screenshot/Srećko Stipović

U novoj hali nikad im nije vrućina, a to je bio jedan od razloga zašto su tu preseljene preko leta, jer veterinar Rafael kaže da je taj toplotni stres najgori za njih. One visoke temperature teško podnose za razliku od niskih, kada im ni minus 15 ništa ne smeta.

Za razliku od starinskih domaćina koji im polažu ujutru i uveče a preko dana ih vode na ispašu, ove krave-kraljice jela imaju na pretek preko celog dana...

Farma se prostire na oko 25 hektara i ima 84 muzne krave. Izmuzište je među najsavremenijima u tom delu Bosne, a 80 krava pomuzu dva čoveka za nešto više od 60 minuta, zabeležila je kamera Srećka Stipovića.

Oprema je skupo koštala, ali se isplatilo...

Kurir.rs/Youtube Srećko Stipović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track