OVAJ DODATAK MNOGI BACAJU: Može da bude jako praktičan, a nalazi se u kutijama nove obuće ili uređaja
Verovatno ste primetili da kada kupujete nove elektronske uređaje, cipele, lekove ili čak neku hranu, uz pakovanje često dolazi mala papirna kesa sa jasnim upozorenjem: "Silikonski gel, ne jesti".
Mnogi ljudi ne znaju čemu zapravo služi, da li je štetan i da li se može koristiti za nešto drugo u domaćinstvu.
Taj mali dodatak je zapravo sredstvo za sušenje vazduha ili, stručno rečeno, desikant – materijal koji apsorbuje višak vlage iz vazduha. Vlaga tokom transporta i skladištenja može ozbiljno oštetiti proizvode podstičući koroziju, kvarenje i razvoj buđi i mikroorganizama. Zato proizvođači uključuju ove kese kako bi roba stigla do kupca u besprekornom stanju.
Najpoznatiji desikant je silikonski gel. Ove sitne, tvrde i providne perle su napravljene od silicijum-dioksida, materijala sličnog pesku ili kvarcu, koji prirodno "voli" vodu. Ono što ih čini posebno efikasnim je njihova struktura, perle su porozne na nano-nivou. Pore stvaraju kapilarni efekat, što dovodi do toga da vlaga bukvalno „ulazi“ u kuglice, slično kao što drveće transportuje vodu kroz svoja vlakna.
Ne predstavlja opasnost
Zbog svoje sunđeraste strukture, površina samo jednog grama gela može biti i do 700 kvadratnih metara, što je površina skoro četiri teniska terena! Zbog toga, gel može da apsorbuje veliku količinu vlage u odnosu na svoju masu.
Najistaknutiji natpis na torbi je „ne jesti“. Prema rečima stručnjaka, većina perli silika gela koje nalazimo u pakovanjima su netoksične i ne predstavljaju opasnost poput udisanja fine silikonske prašine. Glavna opasnost je zapravo mogućnost gušenja, zbog čega se preporučuje da se drže dalje od dece i kućnih ljubimaca.
Ukoliko dođe do slučajnog gutanja, najbolje je da se obratite lekaru kako biste procenili šta da radite. Važno je znati da neki oblici silika gela sadrže indikator vlage – najpoznatiji je onaj sa kobalt hloridom, koji menja boju iz plave u ružičastu kada apsorbuje vlagu. Boja je toksična, ali čini samo oko jedan procenat ukupne mase pakovanja.
Kalcijum hlorid se često koristi
Pored silika gela, koriste se i drugi materijali kao što su zeolit, aktivni aluminijum oksid i aktivni ugalj, koji su specijalno dizajnirani da budu veoma porozni. Za veće prostore, kao što su ostave ili plakari, često se koristi kalcijum hlorid, obično u kutijama praha ili kristala koji se mogu kupiti u skoro svakoj prodavnici gvožđarije. Vezuje vodu za sebe kroz reakciju hidratacije, a kada se zasiti, u posudi se formira tečnost.
Zanimljivo je da obična kuhinjska so privlači vlagu na sličan način, ali je kalcijum hlorid u tome još efikasniji.
Ako pronađete kesicu u pakovanju hrane, kao što su tortilje, rezanci ili sušeno meso, na kojoj piše „apsorber kiseonika“, znajte da to nije sredstvo za sušenje. Ovi paketići sadrže hemijska jedinjenja koja apsorbuju kiseonik, čime se produžava rok trajanja hrane i lekova jer sprečavaju oksidaciju. Oksidacija može promeniti hemijski sastav hrane – na primer, kada jabuka postane smeđa nakon što se iseče.
biznis.kurir.rs/Dnevno.hr
POVEĆANJE PENZIJA STIŽE PRE NAJAVE! Vučić: Ne u decembru već pre, istorijski skok