ZA PUTNIKE NISU SAMO SENDVIČI: Na aerodromima vas čekaju vrhunski restorani i jela sa tri Mišelinove zvezdice
Svako ko je putovao komercijalnim letom dobro zna kako stvari stoje: na većini letova, čak i onim dugolinijskim, ne služi se hrana, pa tako morate, čim dođete na aerodrom, da pojedete šta god nađete.
Često su jedine opcije sendviči sa previše hleba, pakovanja zasoljene hrane bogate ugljenim hidratima i gnjecav pomfrit.
Bar je to bilo tako. Od prošle jeseni, tri aerodroma u Španiji nude putnicima mogućnost da uživaju u maštovitim jelima šefa Dabiza Munjoza, kulinarskog čarobnjaka koji stoji iza DiverXO-a, restorana sa tri Michelinove zvezdice. Njegov restoran u Madridu, maštovito uređen u futurističkom stilu, u kojem obrok od više jela košta 450 evra (464 dolara), na četvrtom je mestu na Listi 50 najboljih restorana na svetu (listu objavljuje William Reed, britanska medijska kompanija specijalizovana za ugostiteljstvo, hranu i piće).
Munjoz je u septembru otvorio Hungry Club, restoran sa pultom, na glavnom madridskom aerodromu Adolfo Suárez Madrid - Barajas, na kojem natpisi tamnozelene boje pozivaju putnike da "utole glad pre leta". Klub sendvič sa cepkanim mesom od svinjskih rebara i sirom koji se preliva sa strane koštaće vas u tom restoranu 20 evra sa pićem. Četiri meseca kasnije, Muñoz ima četiri lokala Hungry Club-a: tri na madridskom aerodromu i po jedan u Barseloni i Malagi. Uskoro će ih biti još.
To su ohrabrujuće vesti. Uporedo sa širenjem luksuznih aerodromskih salona poput salona namenjenih korisnicima ekskluzivnih kreditnih kartica American Express Centurion i Chase Sapphire, kao i putnicima na letovima Delta One (luksuzna poslovna klasa avio-kompanije Delta Air Lines, namenjena dugolinijskim i međunarodnim letovima), ponuda hrane u restoranima i kioscima na aerodromima sve je ambicioznija. Muñozov partner u restoranima Hungry Club jeste Avolta AG, maloprodajni lanac sa sedištem u Švajcarskoj koji na aerodromima u 73 zemlje ima prodavnice bescarinske robe, kao i radnje hrane i pića.
Međunarodni aerodrom u Hongkongu (HKG)
Duddell’s
Ovaj ugledni restoran kantonske kuhinje sa Michelinovom zvezdicom nudi meso sa roštilja i dim sum (dim sum se sastoji od niza malih porcija različitih jela, često kineskih knedli) u prijatnom ambijentu na Terminalu 1. Naručite svinjetinu sa roštilja prelivenu medom, supu sa rezancima, knedle punjene škampima slatkastog ukusa po kojima je restoran poznat i za doručak zemičke sa kremom od soljenog žumanceta.
Tokijski aerodrom Haneda (HND)
Yakiniku Champion
Yakiniku se nalazi na više lokacija u gradu i poznat je po pripremi govedine vrhunskog kvaliteta sa oznakom A5, koju nabavlja iz celog Japana (A5 je najviša oznaka kvaliteta za govedinu proizvedenu u Japanu). Na Terminalu 3 tokijskog aerodroma Haneda gosti mogu da biraju između desetak bogato prošaranih delova mesa i iznutrica, uključujući rebra i creva, koje će im ispeći na roštilju. Rolovana govedina wagyu (jap. wagyu je opšti naziv za japanske rase goveda) sa blago prepečenom govedinom i kimčijem, obmotana pirinčem i korejskom zelenom salatom, odlično je jelo za poneti.
Aerodrom Adolfo Suárez Madrid - Barajas (MAD)
Hungry Club
Muñozov restoran sa pultom poznat je po kreativnim jelima, što ne čudi pošto je reč o jednom od najinovativnijih kulinarskih šefova. Tu možete naći španske tortilje od krompira i jaja u zemički za hamburger, japansku supu ramen sa meko kuvanim jajima i "pyzzu" inspirisanu iberijskim ukusima sa kremastim sirom straćatela, pršutom i konfitiranim paradajzom (sporo kuvani paradajz na niskim temperaturama koji zadržava slatkoću i ukus). Za desert izaberite presovani kroasan preliven belom čokoladom i posut komadićima maršmeloua.
Londonski aerodrom Heathrow (LHR)
Le Café Cyril Lignac u prodavnici Louis Vuitton
Smešten u predvorju blistave nove radnje brenda Louis Vuitton na Terminalu 2, ovaj otmeni kafić zakrivljenih oblika plod je prve saradnje LVMH i poznatog francuskog šefa Cyrila Lignaca.
Međunarodni aerodrom Hartsfield-Jackson u Atlanti (ATL)
One Flew South
Iskusni putnici obično planiraju da presednu na drugi let na ovom najprometnijem aerodromu u svetu kako bi na Terminalu E proveli neko vreme u restoranu šefa Todda Richardsa sa izuzetnim barom. Pod tavanicom obloženom drvetom služi se ramen sa pobiberenom svinjskom potrbušinom i keljom u bogatoj supi i sendvič sa mesnatom slaninom, ukiseljenim zelenim paradajzom i prženim jajima. Za one koji lete u sitne sate, tu je martini koktel sa hladno pripremljenom kafom.
Međunarodni aerodrom Austin-Bergstrom (AUS)
The Salt Lick BBQ
Ovaj restoran, popularno odredište u centralnom delu Teksasa, poznat je po tome što dimi meso na hrastovini i drvetu pekana više od 50 godina. U njegovom lokalu na aerodromu, koji se nalazi između izlaza 20 i 21, putnike čekaju pladnjevi karamelizovane cepkane svinjetine, brisket rebra (sporo dimljena goveđa rebra, mekana i sočna) i začinjene kobasice tipične za teksašku oblast Hill Country.
Međunarodni aerodrom San Francisko (SFO)
Bun Mee
Uticajan američki časopis u gastro-industriji "Food & Wine" opisao je SFO kao jedan od aerodroma sa najboljom gastronomskom ponudom u SAD, a tome je doprineo i ovaj kvalitetan vijetnamski restoran koji ima lokale na terminalima 1 i 3. Klasičan sendvič banh mi u ovom restoranu prave od karamelizovane grilovane svinjetine, mortadele i paštete od svinjetine u tostiranom bagetu.
- Ne dajemo informacije o našoj pekari, ali možemo reći da je lokalna i u vlasništvu Vijetnamaca - kaže Denise Tran, osnivačica i izvršna direktorka restorana. Na meniju su zabavne varijacije jela poput odreska rib-eye (goveđi odrezak iz rebarnog dela, često i sa delom rebra) koji se služi uz supu pho bogatog ukusa (supa od najčešće goveđih kostiju koje se sporo kuvaju sa začinima).
Međunarodni aerodrom Benito Juárez (MEX)
Iwashi Sushi
Ako nemate mnogo vremena da provedete na aerodromu u Meksiko Sitiju, odaberite nešto drugo, pošto restoran Iwashi ne prima rezervacije i uvek se čeka na mesto. Ipak, najbolje što možete da uradite na MEX-u jeste da sednete za pult restorana Edoa Kobayashija na Terminalu 2 i probate majstorski napravljen suši sa ribom i morskim plodovima koji se avionom dopremaju iz Japana.
biznis.kurir.rs/bloomberg adria
OVDE NIŠKI MERAK TRAJE CEO JEDAN VEK: Kako je jedan Nišlija iz Amerike stvorio kafanu koja traje 100 leta