Slušaj vest

Beograd se spremao da ugosti jednog od najmoćnijih ljudi sveta, ali ono što niko nije očekivao jeste da će se Karter sa suprugom Rozalin, jedne večeri, umesto svečane državne večere u rezidenciji, odlučiti za nešto potpuno drugačije – intimnu večeru u jednom od najautentičnijih beogradskih restorana, Milošev konak na Topčideru.

Kako priča dugogodišnji konobar konaka Vasilije Petrović, koji je tada bio mlad i tek započinjao karijeru, sve se dogodilo u strogoj tajnosti. “Američka delegacija je dan ranije poslala svoje ljude da provere lokal, a zatim je stigla diskretna poruka – 'Predsednik dolazi, ali bez pompe.’”

U večernjim satima, crne limuzine su nečujno stale ispred Miloševog konaka, a Karter i Rozalin, obučeni skromno i nenametljivo, ušli su u istorijski restoran koji je nekada bio letnja rezidencija kneza Miloša Obrenovića.

Restoran Milošev konak
Restoran Milošev konak Foto: Restoran Milošev konak

Prema svedočenjima prisutnih, Karter, poznat po ljubavi prema jednostavnoj, ali kvalitetnoj hrani, bio je očaran domaćim specijalitetima. Izbor je pao na teletinu ispod sača, specijalitet kuće koji se pripremao više od šest sati u glinenom saču, uz neizostavne pečene paprike sa belim lukom i sirom.

Na insistiranje domaćina, probali su i srpsku mezetu, koja je uključivala ajvar, kajmak i domaću kobasicu. Ali ono što je Kartera potpuno oduševilo bila je Miloševa sablja! Prema rečima osoblja, američki predsednik se nasmejao i rekao: “Ovo je nešto najbolje što sam probao u Evropi!”

Kako dolikuje pravoj gastronomskoj večeri, na stolu se našlo i vino. Karterovi ljudi su, uz malu dozu sumnje, prihvatili preporuku domaćina – Prokupac iz Župe. Kažu da je Rozalin Karter bila toliko oduševljena, da je čak zamolila da joj natoče još jednu čašu, rekavši da je “savršeno voćno, ali ne previše slatko.”

Restoran Milošev konak
Restoran Milošev konak Foto: Restoran Milošev konak

Večera se završila uz domaće baklave i slatko od šljiva, dok su se razgovori vodili u opuštenoj atmosferi. Pred odlazak, priseća se kelner Vasilije Petrović, Karter se nasmejao domaćinima i rekao:

“Ako me pitate šta ću najviše pamtiti iz Beograda, reći ću vam – konak i Miloševu sablju!”

I tako, dok su crne limuzine nestajale u noći, beogradski restoran postao je deo jedne od onih urbanih legendi koje se i danas prepričavaju među starim konobarima. Kao svedočanstvo o ovom događaju, ostala je stara fotografija kojom se zaposleni u ovom kultnom beogradskom restoranu izuzetno ponose.

BiznisKurir.rs