Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović danas je zajedno sa generalni direktorom „Elektroprivrede Srbije“ Dušanom Živkovićem obišla gradilište postrojenja za odusmporavanje dimnih gasova u termoelektrani „Nikola Tesla B“.

– Ovo je jedno od najvećih gradilišta u Srbiji i jedan od najznačajnijih projekata, jer će radom ovog postrojenja emisije sumpor-dioksida biti smanjene čak 30 puta Završetkom ovog projekta, vrednog oko 220 miliona evra, sve velike termoelektrane EPS, odnosno više od 90 odsto termo kapaciteta, biće potpuno ekološki prihvatljivo na nivou i evropskih i srpskih standarda, što znači bolji kvalitet vazduha – rekla je ministarka rudarstva i energetike.

Ona je naglasila da na gradilištu trenutno radi 330 radnika, ali da se u narednim nedeljama i mesecima očekuje veći broj kako bi izvođač radova ispoštovao rokove.

IMG-20241021-WA0008.jpg
Ministarstvo rudarstva i energetike 

– Nadamo se da će svi uložiti dodatne napore da se izgradnja postrojenja završi u prvoj polovini naredne godine. Važno je da se radi se punom parom – rekla je Đedović Handanović.

Ona je istakla da je značajno što isto ovakvo postrojenje ove godine završeno i u TENT A i time Obrenovac i Beograd imaju kvalitetniji vazduh. Đedović Handanović je naglasila i da se u TENT B završava izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, što je takođe značajna ekološka investicija.

Ministarka je podsetila da se projekat izgradnje postrojenja za odsumporavanje u TENT B, kao i u TENT A, realizuje u saradnji sa japanskim partnerima - kompanijom „Mitsubishi Power“. Ukazala je i da je iskustvo japanskih kompanija veoma dragoceno za proces dekarbonizacije energetskog sektora Srbije, te da je to bila jedna od ključnih tema o kojima se razgovaralo na nedavnom održanom Poslovnom forumu Srbija-Japan na kojem je učestvovalo više od 100 predstavnika iz 74 japanske kompanije.

IMG-20241021-WA0007.jpg
Ministarstvo rudarstva i energetike 

Dušan Živković, generalni direktor „Elektroprivrede Srbije“, naglasio je da je izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TENT B još jedan pokazatelj da EPS brine o ekologiji.

– Kada budu završeni radovi svi veliki blokovi EPS imaće sve mere za zaštitu životne sredine i pored bloka B3 u Kostolcu, ovo je jedan od najvećih investicionih projekata, – rekao je Živković. – Posle izgradnje ovog postrojenja, emisije sumpor-dioksida biće na nivou evropskih standarda ispod 130 miligrama po kubnom metru, dok će emisije praškastih materija biti smanjena na nivo manji od 20 miligrama po kubnom metru.

Živković je naglasio da se na oba bloka u TENT B koristi ista tehnologija, uz korišćenje krečnjaka, gde je nusproizvod gips i očekuje se proizvodnja oko 300.000 tona gipsa koji je postao veoma konkurentna roba za građevinsku industriju.

Ministarstvo rudarstva i energetike Ministarka Đedović Handanović obišla gradilište postrojenja za odusmporavanje dimnih gasova u termoelektrani „Nikola Tesla B“.

BiznisKurir.rs