Želim da se moja priča čuje, a ne da kažem da Hrvatska želi povratnike, jer je to notorna laž. To nam se sistematski otežava na svakom koraku i zaista doživljavamo diskriminaciju i uznemiravanje, rekla je ona.

Mlada žena koja se nedavno vratila u Hrvatsku iz Irske ispričala je za Novu TV svoje, kako kaže, razočaravajuće iskustvo povratka i suočavanja sa hrvatskom stvarnošću.

- U Hrvatsku sam došla u julu i tek u septembru sam uspela da dobijem ličnu kartu. A bez nje ne bih mogla ni da prijavim prebivalište niti da se prijavim za bilo koji posao, a da ne kažem da nisam imala pravo na zdravstveno osiguranje - počinje svoju priču mlada Zadranka koja je, kako kaže, izuzetno razočarana u hrvatsku državu.


Vratila se iz Irske

Zbog ljubavi je pristala da se vrati iz Irske. Tamo je otišla sa 19 godina, završila fakultet, zaposlila se, a onda odlučila da se vrati.

- Partner, takođe Hrvat, inače je pomorac, pa mu je bilo zgodnije da se skrasimo u Hrvatskoj. Pristala sam jer mi je definitivno draža naša klima i posle mnogo oklevanja sam rekla "da, hajde da probamo". Već sam požalila nakon što sam pokušala prijaviti prebivalište u Zadru. Do tada sam imala prebivalište u Irskoj, ovde sam se odjavila jer nisam ni pomišljala da se vraćam, ali sada kada sam se vratila, htela sam ponovo da se prijavim. U policiji su mi rekli da ću morati da čekam oko mesec i po dana da dođu na moju adresu da provere da li zaista tamo živim, a onda će i komšije ispitivati o meni, iako me niko od njih ne poznaje. Ne razumem tu logiku, zašto da budem kod kuće mesec i po dana da mi pokucaju na vrata? A šta će da traže, da vide gde držim veš?! Ne razumem po kojim zakonima smeju da dele moje podatke - pita se 27-godišnja Hrvatica.

"U HZZO-u su mi se smejali na šalteru“


Kako je trudna, potrebni su joj lekarski pregledi, ali nije bila prijavljena u Hrvatskoj, pa nije bila ni zdravstveno osigurana.

- U HZZO-u su mi se smejali na šalteru, rekli da ne mogu ništa, ali da platim 1.300 eura za osiguranje za prošlu godinu i još 98 eura za mesece za koje mi treba osiguranje! Zašto da plaćam za prošlu godinu kada nisam ni bila ovde niti sam išta potrošila? Rekli su da treba negde da se zaposlim i da ću na osnovu toga možda moći da dobijem osiguranje. Ali to nisam mogla ni da uradim jer bez mesta stanovanja ne bih mogla da se prijavim za posao i tako dalje - objasnila je ona.

visoke-temperature-u-trudnoci-shutterstock-2429885489.jpg
Shutterstock 

Zdravstveno osiguranje je dobila jer ju je partnerov otac angažovao „na papiru” da bi se osigurala.

- Da ne govorim kako su me tretirali na šalterima, gde god sam išla, iz biroa za zapošljavanje, policije, zdravstvenog osiguranja, službenice su bile grube i nepristupačne. U Irskoj sam radila u IT sektoru irskog Ministarstva spoljnih poslova, tako da nisam imala posla sa javnošću, ali znate kako se ponaša, tamo je nezamislivo dići glas na stranku. U Hrvatskoj su iznuda i bezobrazluk uobičajeni na svim šalterima. Odvikla sam se od takvog ponašanja, toga u Irskoj nema, nema šanse da se neko tako ponaša prema klijentima na poslu - ističe naš sagovornik.

Već razmišlja o odlasku

Sve to ju je, kaže, navelo da ponovo razmisli o odlasku, iako njen partner i dalje želi da ostane.

- Da, on želi, ali ja neću. Još bih nekako shvatila da sam strani državljanin, ali takav odnos prema nekome ko ima hrvatsko državljanstvo, ko je ovde rođen i ovde živi 20 godina? Svi jako žele da se vratimo, a otežavaju nam svaki korak u tom povratku - razočarano zaključuje sagovornica koja želi da ostane anonimna.

Ona dodaje da je uznemirena zbog svega i da je pod stalnim stresom, pa strahuje za bebu koja bi trebalo da se rodi na proleće.

- Čekam prvi pregled kod ginekologa, koji ću morati da platim plus sve ostale preglede, a nakon toga se vraćam u Irsku i ne nameravam više da kročim u Hrvatsku! Trebalo bi da se odreknem državljanstva i zaboravim da sam ikada doživela ovo odvratno ponašanje. Hrvatska može samo da sanja da će ikada biti čak i blizu Irske. Kako vi ovde živite meni nije jasno. Želim da se moja priča čuje, a ne da se priča da Hrvatska želi povratnike, jer je to notorna laž. Sistematski nam se otežava na svakom koraku i zaista doživljavamo diskriminaciju i uznemiravanje - rekla je ona.

Kurir.rs/Poslovni.hr./Prenela S. Č.