Kina je u subotu obećala da će "značajno povećati" dug kako bi "oživela" usporavajuću ekonomiju, ali investitori i dalje nagađaju o ukupnoj veličini paketa stimulacija, što je vitalni detalj za procenu dugovečnosti nedavnog rasta na berzi.

Ministar finansija Lan Foan rekao je na konferenciji za novinare da će Peking pomoći lokalnim vlastima da se izbore sa svojim dugovima, ponuditi subvencije građanima sa niskim primanjima, podržati tržište nekretnina i dopuniti kapital državnih banaka, između ostalih mera.

Sve su to koraci koje su investitori tražili od vlasti u Pekingu, zbog gubljenja ekonomskog zamaha i borbe da se prevaziđu deflatorni pritisci nakon oštrog pada tržišta nekretnina.

canton tower shutterstock_1289840302.jpg
Shuttershtock 

Ali čekanje će biti produženo do sledećeg sastanka kineskog zakonodavnog tela, zato što Lan nije saopštio cifru u dolarima. Datum sastanka još nije objavljen, ali se očekuje u narednim nedeljama.

Konferencija za štampu "bila je jaka u pogledu odlučnosti, ali joj je nedostajalo brojčanih detalja", rekao je Vasu Menon, generalni direktor za strategiju ulaganja u OCBC u Singapuru.

Širok spektar ekonomskih podataka u poslednjih nekoliko meseci promašio je prognoze, što je izazvalo zabrinutost među ekonomistima i investitorima da je vladin cilj rasta od otprilike 5% ove godine bio u opasnosti i da bi moglo doći do dugoročnog strukturalnog usporavanja.

Očekuje se da će podaci za septembar, koji će biti objavljeni tokom naredne nedelje, pokazati dalju slabost, ali zvaničnici su izrazili "puno uverenje" da će cilj za 2024. biti ispunjen.

Novi fiskalni podsticaji su bili predmet intenzivnih spekulacija na globalnim finansijskim tržištima nakon što je septembarski sastanak najviših lidera Komunističke partije, Politbiroa, signalizirao povećan osećaj hitnosti u vezi sa ekonomijom.

Kineske akcije dostigle su dvogodišnji maksimum, skočivši za 25% u roku od nekoliko dana od tog sastanka, pre nego što je ponovo došlo do pada s obzirom na odsustvo dodatnih detalja. Globalna tržišta roba, od rude gvožđa do industrijskih metala i nafte, takođe su bila nestabilna u nadi da će stimulans podstaći sporu kinesku tražnju.

Rojters je prošlog meseca izvestio da Kina planira da ove godine izda specijalne državne obveznice u vrednosti od oko 2 triliona juana (284,43 milijarde dolara) kao deo novog fiskalnog podsticaja.

Polovina toga bi se iskoristila za pomoć lokalnim samoupravama da se izbore sa svojim dugovima, dok će druga polovina subvencionisati kupovinu kućnih aparata i druge robe, kao i finansirati mesečnu pomoć od oko 800 juana, ili 114 dolara, po detetu svim domaćinstvima sa dvoje ili više dece.

shutterstock-2253380991.jpg
Shutterstock 

Blumberg je izvestio da Kina takođe razmatra ubrizgavanje do 1 bilion juana kapitala u svoje najveće državne banke, iako analitičari kažu da će se suočiti sa tvrdoglavo slabom potražnjom za kreditima.

Centralna banka je krajem septembra najavila najagresivnije mere monetarne podrške od pandemije kovida, uključujući smanjenje kamatnih stopa, injekciju od 1 bilion juana i druge korake za podršku tržištima imovine i akcija.

Iako su te mere podigle raspoloženje tržišta, analitičari kažu da Peking takođe treba da se pozabavi dubljim strukturnim pitanjima kao što su povećanje potrošnje i smanjenje oslanjanja na infrastrukturne investicije zasnovane na dugovima.

Većina kineskih fiskalnih stimulansa i dalje ide u investicije, ali to dovodi do toga da dug nadmašuje ekonomski rast jer prinosi opadaju.

Međunarodni monetarni fond procenjuje dug centralne vlade na 24% ekonomske proizvodnje. Međutim, fond izračunava ukupan javni dug, uključujući dug lokalnih samouprava, na oko 16 biliona dolara, ili 116% BDP-a.

- Još uvek postoji relativno veliki prostor za Kinu da poveća fiskalni deficit - rekao je Lan.

On je dodao da lokalne samouprave još uvek imaju kombinovanih 2,3 triliona juana da potroše u poslednja tri meseca ove godine, uključujući kvote duga i neiskorišćena sredstva. Opštinama će biti dozvoljeno da otkupe neiskorišćeno zemljište od investitora, rekao je on.

Niske plate, nezaposlenost mladih i slaba mreža socijalne sigurnosti znače da je potrošnja kineskog domaćinstva manja od 40% godišnje ekonomske proizvodnje, oko 20 procentnih poena ispod globalnog proseka. Investicije su, za poređenje, 20 poena više.

shutterstock-1054469180.jpg
Shutterstock 

Kineski zvaničnici su više puta tokom protekle decenije obećavali da će povećati napore za jačanje domaće tražnje, ali su postigli mali napredak na tom frontu, što bi zahtevalo fundamentalno strukturno preispitivanje mnogih politika i institucija.

Lan je rekao da će više reformi biti objavljeno "korak po korak".

- Izgleda da je fokus na finansiranju fiskalnog jaza i rešavanju rizika duga lokalne vlade - rekao je Huang Ksuefeng, direktor kreditnog istraživanja u "Shanghai Anfang Private Fund Co", na brifingu za štampu.

- Bez aranžmana koji ciljaju na potražnju i investicije, teško je ublažiti deflatorni pritisak.

(Kurir.rs/Reuters/Preneo: Đ. M.)