U vremenu kada je energetska sigurnost imperativ, sve države i energetske kompanije traže najbolja rešenja koja će obezbediti energetski suverenitet, uz maksimalno korišćenje postojećih resursa, diversifikaciju izvora i neodložnu tranziciju, rekao je Dušan Živković, generalni direktor „Elektroprivrede Srbije" na konferenciji „Energy Week Western Balkans 2024“ u Budvi.
- S obzirom da Srbija u značajnoj meri zavisi od uglja, osim razvoja obnovljivih izvora energije mislimo i na baznu energiju i važno je sagledati potencijal nuklearne energije. Drugi izazov je balansiranje energije iz OIE i EPS je usmeren na razvoj projekata pumpnih elektrana, odnosno reverzibilne hidroelektrane „Đerdap 3“ – rekao je Živković.
On je naglasio da će do 2026. godine „Elektroprivreda Srbije“ imati revitalizovano 80 odsto hidro kapaciteta, čime će obezbediti 30 godina njihovog pouzdanog rada.

Dusan Zivkovic Energy week Budva (1).JPG
EPS 


- Sa partnerima UGT Renewables i Hjundai razvijaćemo projekat za jedan gigavat solara, što će nam doneti značajan udeo OIE. Za to vreme, nastavljamo rad na projektima reverzibilnih hidroelektrana, a potrebno je i da zamenimo 4.000 megavata u termo sektoru ekološki prihvatljivim izvorima. Veoma dobra vest je što izmene zakona o energetici podrazumevaju ukidanje moratorijuma na nuklearnu energiju, jer nijedna država ne bi smela da ograničava svoje opcije. Srbija je u vreme bivše Jugoslavije imala nuklearni program i okružena je državama koje imaju nuklearnu energiju – rekao je Živković.
Skup „Energy Week Western Balkans 2024“ okuplja predstavnike zemalja Zapadnog Balkana i Hrvatske. Oni će razgovarati o kritičnim temama za sektor zelene energije, kao što su strategije za regionalnu integraciju, prelazak sa uglja na OIE, otpornost mreže, tržišni izazovi, oblikovanje politike i opcije finansiranja.

Biznis.kurir.rs