Džonatan je odrastao sa štedljivim navikama i, vežbajući mudre odluke o novcu, postao milioner u svojim tridesetim.

On je odrastao uz samohranu majku koja je pažljivo raspolagala novcem. Ona je štedela, skupljala kupone i čuvala nameštaj i odeću koji su izgledali kao da su iz 80-ih.

Kada je dobio svoj prvi posao, zarađivao je pristojnu platu kao softverski inženjer, ali je shvatio da je nasledio majčin način razmišljanja o oskudici. Uvek je osećao brigu ili krivicu u vezi sa novcem – a veliki deo odlazio je na osnovne troškove života i otplatu studentskog duga njegove supruge.

Njegov pristup novcu promenio se 2019. godine, kada su on i njegova supruga počeli ozbiljno razgovarati o tome kakvu budućnost žele za svoje dvoje dece. Hteli su da stvore bogatstvo kako bi im pružili više mogućnosti u budućnosti.

Edukovali su se i uz pomoć finansijskog savetnika napravili plan. Počeli su da ulažu u nekretnine, stekli su tri iznajmljivačka objekta. A 2020. godine pokrenuli su lični finansijski sajt, Parent Portfolio, kako bi pomogli drugim porodicama sličnim njima.

Sa 37 godina, njegovo bogatstvo dostiglo je milion dolara. Iako je postigao ovaj finansijski cilj, postoje neke štedljive navike kojih se nikada neće odreći.

Redovan je posetilac lokalne biblioteke

Njihova lokalna biblioteka je divno mesto za provesti popodne. Nudi mnogo sjajnih besplatnih resursa za koje mnogi možda nisu svesni, kako ističe Džonatan.

Pored pozajmljivanja knjiga, njegova porodica koristi 3D štampač u omaškoj biblioteci i pozajmljuje društvene igre i podkast opremu.

Takođe su učestvovali u sjajnim aktivnostima zajednice, kao što su časovi pečenja, umetničke radionice i osnovne obuke samoodbrane.

Milioner sam sebi kuva kafu

Kao i mnogi, svakog jutra pije šolju kafe. Ali kupovina svaki dan može brzo postati skup običaj, zbog čega i dalje voli da je priprema kod kuće.

Kupuje kesu mlevene kafe za 16 dolara koja traje najmanje dva meseca i priprema aparat za kafu noć pre nego što će kafu skuvati sledećeg dana. Ova rutina mu štedi novac i vreme ujutru.

ističe kako nema ništa protiv kupovine kafe. On i supruga odvajaju novac u budžetu ako žele da spontano sednu u kafić dok su u izlasku.

Ali njegova kućna postavka sigurno ostaje.

I dalje popravlja stvari sam

Ako nešto kod kuće pokvari, prvo pokušava da popravi sam. Za njega štedljivost nije samo u uštedi novca, već u brizi o stvarima koje već poseduje.

Na primer, kada su se milioner i supruga venčali pre 13 godina, kupili su komodu za spavaću sobu. Nekoliko puta su se vođice fioka odvojile od plastike koja je trebalo da drži komodu na okupu.

138537-shutterstock680761051-ff.jpg
Shutterstock 

Umesto da je zameni zbog ove mane, nekoliko puta je jednostavno zavrtao šrafove tamo gde plastika nije izdržala.

Za par dolara, uspeo je da produži vek komode za nekoliko godina i na kraju uštedi više novca.

Oprezan je sa kreditnom karticom

Iako sada manje brine o tome da li može priuštiti stvari koje njegova porodica želi i treba, milioner i dalje nikada ne želi da zavisi od buduće plate za kupovinu koju obavlja sada.

Zahvaljujući tom načinu razmišljanja, i dalje je vrlo oprezan u korišćenju kreditne kartice.

Bez obzira koliko novca zarađuje, uvek će se postarati da ima bibliotekarsku karticu.

Uvek otplaćuje dug na kreditnoj kartici svakog meseca kako bi izbegao plaćanje dodatne kamate. Pozajmljuje novac s kreditne kartice samo ako zna da je već planirao taj trošak u budžetu i siguran je da ima gotovinu spremnu na računu.

Pažljivo prati koje nagrade s kreditne kartice ima na raspolaganju i kako ih najbolje iskoristiti, bilo da ih menja za besplatne letove i rentiranje automobila ili da ih koristi za poklon kartice koje mu omogućavaju da zameni 20-inčni televizor star deset godina za potpuno novi 4K model.

Milioner koji kupuje samo polovne automobile

On i njegova supruga nikada nisu bili zaljubljenici u automobile i pokušavaju da ih zadrže što je duže moguće. Imaju Saturn Vue iz 2005. i SUV iz 2013. godine. Oba imaju više od 100.000 pređenih kilometara.

profimedia0290749903.jpg
santi rattanaburi / Alamy / Alamy / Profimedia 

Ulažu u redovno održavanje automobila i rade temeljnu proveru kada stvari počnu da se kvare. Na primer, kada je jednom od automobila trebala nova transmisija, ispostavilo se da je zapravo isplativije zameniti automobil.

Istražio je na internetu i razmotrio različite faktore kao što su kilometraža, godina, prethodne nesreće i ukupne ocene kupaca, i pronašao polovan SUV sa već pređenih 80.000 kilometara. Još uvek imaju taj automobil tri godine kasnije.

Zašto su ove navike važne za njega

Kada se osvrne na svoje detinjstvo, podseti se na citat pokojnog profesora računarstva dr. Rendija Pauša.

- Inženjering nije o savršenim rešenjima; radi se o tome da radiš najbolje što možeš sa ograničenim resursima - rekao je profesor.

Odrastao je s malo i naučio je da bude kreativan s onim što je imao na raspolaganju. Veruje da to oblikuje mnoge odluke koje danas donosi u vezi s novcem.

Nikada mu nije bilo važno da prati najnoviju modu ili poseduje najnovije tehnološke uređaje. Ono što želi je da može da troši novac na dragocena iskustva, bilo da je to učenje nove veštine ili let da poseti širu porodicu.

Biznis Kurir.rs/BizPortal