Dačić i Dinkić otvorili novu fabriku Gorenja u Valjevu
Foto: Beta

Valjevo

Dačić i Dinkić otvorili novu fabriku Gorenja u Valjevu

InfoBiz -
Herojsko delo je svako novo otvoreno radno mesto, sada kada svi predviđaju kataklizmu, rekao premijer
1 / 8 Foto: Beta

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić svečano su danas u Valjevu otvorili drugu fabriku rashladnih uređaja slovenačke kompanije Gorenje.

U izgradnju te fabrike uložen je 21 milion evra.

Vlada Srbije ostvarila je svoj prvi cilj i otvorila pregovore za članstvo zemlje u Evropskoj uniji a naredni cilj je smanjenje nezaposlenosti, izjavio je danas premijer Ivica Dačić na otvaranju druge fabrike rashladnih uređaja "Gorenja" u Valjevu.

Dačić je, uoči otvaranja fabrike, rekao da je spoljnotrgovinska razmena sa Slovenijom u usponu a da je nosilac te razmene upravo "Gorenje".

"U krizi se najbolje vidi šta je najbolji odgovor na krizu. To su nova radna mesta i nove investicije. Herojsko delo je svako novo otvoreno radno mesto, sada kada svi predviđaju kataklizmu", rekao je Dačić.

Premijer je kazao da je u Srbiji teška situacija kada je reč o odnosu zaposlenih i onih koji su izdržavani i naveo da se nezaposlenima moraju dodati penzioneri, oni koji primaju socijalna davanja, ali i oni koji ne rade u proizvodnji.

"To znači da je mali broj onih koji u Srbiji rade i taj sistem je nemoguće da opstane", istakao je premijer.Prema njegovim rečima, broj nezaposlenih iznosi oko 25 odsto i mora da se smanji a među mladima je taj broj mnogo veći - iznosi između 40 i 50 odsto.

"U narednom periodu moramo da napravimo plan kako ćemo povećati zaposlenost a smanjiti nezaposlenost", rekao je Dačić, istakavši da je to nemoguće bez stranih investicija koje iziskuju dobru investicionu klimu, harmonizaciju s evropskim zakonima, borbu protiv korupcije i kriminala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja