Mihajlovićeva: Ja sam za nepopularne mere

Mihajlovićeva: Ja sam za nepopularne mere

InfoBiz -
Na sednici vlade nije se raspravljalo o zamrzavanju plata i penzija, ali su ovakve mere neophodne za izlazak iz krize, kaže ministarka

BEOGRAD - Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da se na sednici vlade nije raspravljalo o zamrzavanju plata i penzija, ali je istakla da su "nepopularne mere" neophodne za izlazak iz krize. "Srbija mora da izađe iz krize, po meni mora se biti otvoren prema građanima i objasniti im situaciju, i ja jesam za nepopularne mere," kazala je Mihajlovićeva.

Ona je, međutim, istakla da jedna napopularna mera, kao što je zamrzavanje plata i penzija, ne može da vodi zemlji iz recesije, već da je neophodno nastaviti reformu javnih preduzeća, obezbediti finansijsku disciplinu i dovesti strane investitore.

"Uvek mora da bude novca za investiranje, bez obzira na uštede koje su neophodne - dakle štednja ne sme da koči investicije", rekla je Mihajlovićeva. Na pitanje da li će se s "nepopularnim merama" početi kada Srbija dobije datum za početak pregovora sa Evropskom unijom, ona je rekla da ne treba "takve stvari vezivati za datum" i dodala da je uverena da će Srbija u junu dobiti pozitivan odgovor.

Ministarka je kazala da će njeno ministarstvo sledeće nedelje završiti listu potencijalnih investitora za izgradnju malih hidroelektrana i dodala da očekuje realizaciju dva velika projekta za hidrelektranu "Đerdap" i "Bistrica". Prema njenim rečima, za ta dva projekta javilo se puno investitora, među koja iz arapskih zemalja i Kanade.

Govoreći o izgradni 317 malih hidroelektrana, Zorana Mihajlović je rekla da se na konkurs odazvao veliki broj stranih i domaćih ulagača, koji neće dobiti dozvole "na lepe oči", već su "nešto uradili tom sektoru". Ona je najavila da će biti završena elektrana na vetar i dodala da je sada prvi put zakonski uređena oblast korišćenja solarne nergije. "Za mene je svaki megavat energije dobijen iz obnovljivih izvora važan. Iako ne radi veliki broj ljudi u obnovljivim izborima energije, ta oblast pokreće veliki broj drugih stvari", rekla je Mihajlovićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track