Jat i Etihad započeli razvoj partnerstva
Foto: Tanjug

Komercijalna saradnja

Jat i Etihad započeli razvoj partnerstva

InfoBiz -
Ugovor o komercijalnoj saradnji obuhvata saradnju na 46 destinacija, kao i uvođenje takozvanih kod šer letova ka 21 destinaciji u saobraćajnoj mreži Etihada i ka 23 Jatove destinacije

BEOGRAD - Nacionalna aviokompanija Ujedinjenih arapskih emirata, Etihad ervejz, uvešće 15. juna redovne dnevne letove između Abu Dabija i Beograda, što je prvi korak u razvoju partnerstva Etihada i srpskog avioprevoznika, najavili su danas čelnici tih kompanija Džejms Hogan i Vladimir Ognjenović.Hogan i Ognjenović su potpisali ugovor o komercijalnoj saradnji koji obuhvata saradnju na 46 destinacija, kao i uvođenje takozvanih kod šer (zajedničkih) letova ka 21 destinaciji u saobraćajnoj mreži Etihada i ka 23 Jatove destinacije.

Državne aviokompanije Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisale su ugovor o zajedničkoj prodaji karata za svoje letove ("kod šer").

Hogan i Ognjenović ocenili su da je taj ugovor prvi, veoma značajan korak u saradnji dve aviokompanije.Ognjenović je istakao da će saradnja sa Etihadom doprineti da se prihod Jata poveća, ali je dodao da i dalje ostaje na snazi plan Vlade Srbije za oporavak Jata i nabavku novih aviona.

On je kazao da će sledeći koraci u saradnji, ako ih bude, biti u obostranom interesu obe kompanija.Hogan je rekao da će do 15. juna biti utvrđeno dalje partnerstvo između JAT-a i Etihada, ali da je prvo potrebno pregledati podatke o poslovanju srpske kompanije kako bi se razmotrili vidovi eventualnog strateškog partnerstva.Ognjenović je rekao da je JAT dugo čekao na ovakav ugovor, jer će kroz kod šer letove ponovo obnoviti linije ka SAD-u. On je kazao da će srpski putnici imati mnogo bolje veze sa svim kontinetima i mnogo povoljnije cene.

Ognjenović: U Floti Jata od kraja maja novi avioniJAT će krajem maja ili početkom juna u saobraćaj uvesti nova avione tipa erbas, najavio je generalni dirktor srpske aviokompanije Vladimir Ognjenović. On je potvrdio sa su Jatovi piloti već poslati na obuku za letove na Erbasovim avionima.

"Već krajem maja ili početkom juna ćemo imati komercijalne letove novih aviona u floti Jata", rekao je Ognjenović.

Planom Vlade Srbije za opravak srpske državne aviokompanije predviđena je nabavku šest aviona na lizing u ovoj godini, smanjenje broja radnika kroz socijalni program i poboljšanje ugovora sa Jat tehnikom, beogradskim aerodromom i drugim preduzećima. Trenutno Jat u floti ima avione "boing" 737-300, čija je prosečna starost 26 godina i avione ATR 72, prošečne starosti 23 godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track